Voetveeg: De tijd is rijp voor een schervengericht

Nu het referendum van vandaag een succes lijkt te worden, is het wellicht leuk om vanuit media oogpunt het schemerige pad der directe democratie nog wat verder op te lichten met ostracisme. In het oude Athene werden stemgerechtigden (witte mannen, die goeie oude tijd!) tijdens de volksvergadering gevraagd of ze iemand uit de stad wilden verbannen. Indien dat het geval was, mocht iedere vrije man aanwezig een ostrakon (een scherf) met een naam er op inleveren. Degene die het meest op de scherven vermeld stond, werd dan voor 10 jaar verbannen.

Is dit een idee voor bij het volgende referendum? Om zo’n element toe te voegen? Los van het onderwerp van het referendum mag iedere Nederlander een persoon opgeven die even 10 jaar op moet rotten uit Nederland. En vooral ook uit de Nederlandse media! En het mag iedereen zijn hè? Je schoonmoeder, Geert Wilders, Ayaan (o wacht!), Volkert de Graaf, Pinkeltje, een testosteronbom, Zwarte Piet!, de buurman. Matthijs van Nieuwkerk presenteert het lijstje en Hanneke Groenteman – beiden niet uitgesloten van het gericht uiteraard! –  doet de voiceover. Als de uitslag bekend is nog een uurtje door het slijk bij Pauw (hoog stemmetje en verbaasde blik: we gaan beginnen!) en dan koffers pakken!

Kunnen we dit eigenlijk niet maandelijks organiseren?


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Voetveeg: De tijd is rijp voor een schervengericht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *