Academisch cabaret

Van der Ploeg en Vermeend

Vandaag viel mijn blik op een column in de Financiële Telegraaf, een column waarin prof. Dr. Frederick van der Ploeg en prof. Dr. Wilhelmus Adrianus Franciscus Gabriël Vermeend, een echte netwerker die zelfs niet bestaande ambtenaren kent,  hun visie op de staat van Nederland geven.

Vreemd, aangezien beide heren meer in het Verenigd Koninkrijk bivakkeren dan dat ze ons landje verblijden met hun inspirerende aanwezigheid. Willem en Rik, de Jut en Jul van de Nederlandse politiek, ontpoppen zich tot een nieuw fenomenaal cabaratesk duo. Cabaret gebaseerd op hun leven in een beschermde white neighbourhood, dat zich uit in een totale wereldvreemdheid, gemixt met een neoliberaal sausje.

Met name Willem wordt gezien als de grondlegger van de veramerikanisering van Nederland. Een veramerikanisering die is begonnen in het kabinet Kok II, het paarse vehikel rond de eeuwwisseling. Het kabinet dat de basis heeft gelegd voor de totale uitverkoop van Nederland, ook wel privatisering genoemd, met als eindresultaat een complete afbraak van de zorg, de energiesector en de sociale zekerheid/arbeidsmarkt waar we tot op de dag van vandaag de gevolgen van ondervinden.

Hun column blinkt uit in een lofzang van het huidige kabinet Rutte II, u weet wel ‘het beste kabinet ooit’. Opvallend is dat ze zelfs openlijk hun natte droom over ‘het kabinet Rutte III’ met ons delen. Als de nieuwe Statler en Waldorf, the grumpy old man van de Muppets, analyseren ze het huidige beleid en de gevolgen van dit beleid indien ongewijzigd voortgezet tot 2021. De cijfers komen van het CPB, een club die door deze parodieën van zichzelf in het verleden te pas en te onpas volledig werd neergesabeld. Uiteraard is dat snel vergeten als de cijfers opeens aansluiten bij je eigen visie, een visie die overigens zo flexibel is als een bundel postbode elastieken waar Jut en Jul binnen Kok II voldoende voorraad van hadden aangelegd na de privatisering van de PTT. Met name de volgende alinea toont aan dat deze zelfverklaarde goeroes in een andere wereld leven dan de gewone man.

Volgens internationale denktanks en economische deskundigen zijn de belangrijkste verdiensten van Rutte 2 het gezond maken van de overheidsfinanciën, de sterke economie en het behoud van de sociale verzorgingsstaat in een wereld waar zorg en sociale zekerheid op de tocht staan. Wij zijn het daarmee eens. Als het gaat om de beste stelsels van gezondheidszorg, sociale zekerheid en pensioenen behoort Nederland tot de wereldtop. Toch staan we internationaal niet bekend als een land dat daarop trots is.

Ja, u leest het echt, behoud van sociale zekerheid en zorg en een sterke economie. Wij weten wel beter, voor steeds meer Nederlanders duurt de maand te lang, kijken toe vanaf de zijkant hoe ons werk is overgenomen door goedkope buitenlandse krachten en waar we zelf mogen participeren met behoud van uitkering. Weg met ons zeg maar. Verdere bezuinigingen op de zorg, het woord zorgmijder kennen deze Muppets niet, worden tussen neus en lippen nog even aanbevolen. De huidige werkloosheid en de toegenomen lastendruk worden als ineffectieve beleidsfoutjes afgedaan.

Uiteraard hoop ik deze prominente PVDA-slopers met hun neoliberale agenda binnenkort weer te mogen bewonderen bij Jeroen of Matthijs aan tafel. Ze zijn bij voorbaat lachwekkender dan Dolf Janssen of Peter Pannekoek. Misschien is het zelfs een goed idee om het volledige team van het kabinet Kok II een satirisch programma te gunnen, een soort Spitting Image waar je geen poppen voor nodig hebt. En hun columns, ik kijk uit naar de volgende, maar ik ben dan ook een groot liefhebber van cabaret.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

0 gedachten aan “Academisch cabaret”

  1. Fijn dat iemand deze twee yuppen kritiek durft te geven.
    Het tweetal heeft bijgedragen aan de afbreuk van onze welvaart- en verzorgingsstaat. De gewone burgers zien hun toekomst hard achteruitgaan. Europa heeft voor de “Nederlandse burger” alleen ellende gebracht, ipv welvaart. De arbeidsmarkt is totaal verziekt, je kan beter spreken over loonslaven ipv werknemers.
    Daarbij blijven deze twee onzin uit kramen en veronderstellen dat het straks allemaal beter gaat. Eerst nog even een paar bittere pilletjes, dan komt alles weer goed. Ja, ja, kwakzalvers zijn het.
    Voor de toekomst valt te vrezen, ofschoon de uitkomst nooit te voorspellen valt is een ding zeker….het wordt slechter en slechter, nog bedankt onbenullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *