Zeikhoer!

Femke Halsema

Er was gisteren op tweede paasdag even geen islamitische bomaanslag om verontwaardigd over te zijn, dus vandaag even geen islam. Gelukkig was daar het kleine mediarelletje dat we op kunnen blazen tot ‘#zeikhoergate’. Wat is het geval? Femke Halsema is weer terug op twitter. Gisteren stuurde ze een tweet de wereld in over een stuk van Elma Verhey op The Post Online:

Femke Halsema

Het eerste deel van de tweet is een juiste constatering want het stuk van Verhey is een puik stuk onderzoeksjournalistiek over de ‘ons kent ons’ Amsterdamse PvdA-elite die voor zichzelf al een eeuw lang een spotgoedkoop woonparadijsje in Amsterdam-Zuid in stand houdt. De toevoeging dat het stuk een beter medium dan de TPO verdiende viel niet in goede aarde bij de TPO die als volgt via het twitteraccount reageerde:

Zeikhoer

Laten we dit even via het ‘schoolplein paradigma’ analyseren. Wie is er begonnen? Dat is Femke. Haar toevoeging dat het stuk een beter medium verdient lijkt overbodig (TPO is een open medium dus iedereen kan het stuk lezen) en dus een provocatie. Zij en Bert Brussen, de hoofdredacteur van TPO die naar we vermoeden de inmiddels verwijderde ‘zeikhoertweet’ verstuurde, hebben een gebrouilleerd persoonlijk verleden met elkaar naar het schijnt. Een reactie kon dus niet uitblijven. Toch was het wel even schrikken dat Femke via het TPO-account voor ‘zeikhoer’ uitgescholden werd. Was dat nou nodig Bert? En, wat zegt het als een zichzelf als serieus journalistiek en opinieplatform afficherend medium als TPO een bekende vrouw van statuur voor ‘zeikhoer’ uitmaakt?

Ten eerste dat Bert behoorlijk op zijn pik getrapt moet zijn geweest om zich zo publiekelijk te laten gaan. Al jaren strijdt hij met succes tegen de politiek correcte politiek en media. De Geenstijl/TPO kliek, zoals ik ze voor het gemak even noem, is inmiddels een constante factor in het Nederlandse medialandschap. Bert heeft daar in belangrijke mate aan bijgedragen en daar kan hij trots op zijn. Ik stel me ook voor dat hij trots is op het stuk van Verhey. Eén van hypocriete bastions van de moreel boven ons gestelden waar Bert al jaren in de media tegen te hoop loopt wordt in het stuk terecht genadeloos ontmaskerd. Zijn kindje TPO, dat moeite heeft om te overleven, brengt dit goede artikel toch maar weer even en bewijst daarmee zijn bestaansrecht. Op het moment dat dan een van de kopstukken van de gevestigde orde, Femke Halsema, laatdunkend doet over TPO, slaan de stoppen door: ZEIKHOERRR!

Het is rancune die de Geenstijl/TPO kliek in de weg zit. Na jaren strijd vanaf de zijlijn hebben ze zoveel rancune ten opzichte van de politiek correcten en de gevestigde media opgebouwd, en vice versa, dat zij niet meer in staat zijn om – eenmaal zelf gearriveerd – hun invloed inhoudelijk maar ook letterlijk te gelde te maken. Ze zijn een beetje ‘de rechtse grachtengordel’ aan het worden. Niemand binnen de club die Bert even openlijk tot de orde roept bij deze uitglijder. De rijen moeten net als bij woningvereniging de Harmoniehof gesloten blijven. In plaats van een beetje volwassenheid en excuses krijg je dit van de ‘adjunct hoofdredacteur’:

Bas Paternotte

Annabel zeikt er nog even overheen. Briefje van Jan. Zowel persoonlijk als zakelijk komt het allemaal heel dom en kinderachtig over.

De rechts rancuneuze online lezersmarkt lijkt me verzadigd. Wil een medium als TPO groeien en dus overleven dan zal het ook een ander lezerspubliek aan moeten trekken. Dat gaat niet lukken met de gebruikelijke voorspelbare zeikstukjes en al helemaal niet met dit soort tenenkrommend slechte humorloze filmpjes. Waar wel mee? Met goede inhoudelijke onderzoeksjournalistiek zoals dat stuk van Verhey. En je zou toch willen dat niet alleen het rechts rancuneuze klapvee het leest. Juist het lezerspubliek van de ‘elitaire hipster wensdenken wij zijn moreel beter dan de rest’ Correspondant waar Femke ooit voor schreef maar ook het wat kritischere linkse lezerspubliek wil je erbij hebben. Dan schiet het niet op als je Femke Halsema na een plaagstootje voor ‘zeikhoer’ uit gaat maken. Het ‘zie je wel het is een rechts rioolblog’ van het linkse klapvee is weer niet van de lucht op twitter.

Dus Bert, wees een kerel, bied je excuses aan voor ‘#zeikhoergate’ en leg Femke inhoudelijk in nette maar scherpe bewoordingen over de knie.

PS: Kritiek leveren op TPO daar houden ze niet van. Om de smaad, insinuaties en valse beschuldigingen voor te zijn wijs ik er vast op dat ik een keer op een feestje vervelend ben geweest tegen een niet nader te noemen ex vrouwelijke TPO auteur. Hoewel ik haar met geen vinger aangeraakt noch uitgescholden heb, heb ik wel publiekelijk excuses gemaakt voor mijn gedrag. Die excuusbrief is nog te vinden op een niet nader te noemen site.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Zeikhoer!”

  1. De inhoud van het stuk van Elma Verhey is wat mij betreft belangrijker om te publiceren dan het afleidende gezeur over de belediging aan FH. FM en Bert waren overigens beiden onder de gordel bezig. Rancune? Geen idee, misschien gewoon kwaad.

  2. Wat voegt het constante ” rechts rancuneuze” toe, als je niet geen hypocriet-links voorvoegt bij Femke? Die ” gezien heur statuur” al niet had moeten beginnen met lullig doen. Eenzijdig gemiemel over toon is des links, idd vreemd dat ondanks voorspelbaar ophefje tpo als een linkse emo hapt in het provocatietje door de frigidaire met de antipijpkaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.