Briefje van Omejan aan: Harriet Duurvoort

Harriet Duurvoort

Beste Harriet,

In tegenstelling tot de hele GeenStijl GeenPeil goegemeente die over je heen is gevallen dit weekend wil ik je even een klein hart onder de riem steken. Ik voelde namelijk empathie toen ik je tweet en de #ophef daarover ontwaarde vanochtend. Het hele debat rond het referendum kan wel een beetje inlevingsvermogen gebruiken dacht ik zo. Bovendien zat er in de bewuste tweet bedoeld of onbedoeld een intelligente dieper liggende vraag die velen in de hypermedia hysterie ontgaan zal zijn.


Harriet Duurvoort Plofkippen

Allereerst je constatering dat het moeilijk is om je keuze voor of tegen het associatieverdrag te bepalen. Die lijkt mij volkomen terecht. Zelfs als je tussen het voortdurende moddergooien en de ad hominems een stukje inhoudelijk argument opvangt, dan nog blijft het moeilijk. Ik ben zelf voor de plofkippen net als Groenlinks maar de tartaren schijnen het ook moeilijk te hebben ergens in dat onmetelijke gebied. Waar doe je goed aan?

Je suggestie om je stem dan maar af te laten hangen van de vraag ‘meer of minder GeenStijl?’ – die aan jouw kant van de fatsoenskloof natuurlijk met een duidelijk ‘nee’ beantwoord dient te worden – is natuurlijk niet inhoudelijk. En je keuze niet op inhoud baseren maar op rancune en sentiment dat is in het publieke debat in Nederland not done. Dat doet echt niemand in de online media of op twitter. Daar gaan we serieus met elkaar in discussie op basis van de inhoud.

Bert moet poepen

Dat GeenStijl het referendum opgezet en tot een succes gemaakt heeft, is derhalve geen valide argument om je keuze op te baseren. De diepere vraag die je hier stelt is echter: is een site die zegt nodeloos kwetsend, ongefundeerd en tendentieus te zijn en dat ook geregeld is geweest, gerechtigd om de agenda te bepalen en zich vervolgens op inhoudelijkheid als argument te beroepen? Is dat niet hypocriet? Het kon dan ook niet anders dan dat het hele referendum hierdoor een moddergooi wedstrijd werd. Je vraag is dus ergens legitiem en op de burelen van GeenStijl zal die toch ook enigszins tot een spagaat geleid hebben.

Niet dat GeenStijl ooit iets van die twijfel zal laten merken. Twijfel en GeenStijl zijn onverenigbaar met elkaar. In die zin vond ik je tweet veelzeggend. Willen we meer of minder twijfel? En ik ben er ook nog niet uit wat betreft het referendum. Ik neig inhoudelijk naar ‘nee’, heb GeenPeil actief gesteund maar ik ben het gejank, de rancune en kinnesinne van iedereen een beetje beu. Ik weet het dus niet. Ik twijfel.

Dankzij jouw tweet en de empathie die daardoor als een warme appelbeignet in mijn harde onderbuik uit elkaar viel, heb ik wel eindelijk weer eens wat geschreven. Als dank behang ik je daarvoor met de orde der Batavirologen van de tweede orde in de 8e graad. Daarmee treed je toe tot een exclusief gezelschap want Nadia Ezzeroilli, Wierd Duk en Sywert van Lienden en het kapsel van Eva Jinek  gingen je voor. We hebben nu twee vrouwen van kleur, twee witte mannen en een genderneutraal kapsel binnen de orde.

Dat gaat lekker toch?


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Eén gedachte over “Briefje van Omejan aan: Harriet Duurvoort”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *