Economische (af)braak

Afbraak

De Staat der Nederlanden, een van de rijkste landen ter wereld, heeft een transitie ingezet met als doelstelling een betaalbare samenleving. Een noodzakelijke transitie aangezien de aardgasbaten, een essentieel onderdeel van onze begroting, gaan wegvallen. Een transitie waarbij ik overigens twijfel aan de doelstelling: het lijkt er namelijk sterk op dat we een grote tweedeling in de maatschappij aan het creëren zijn.

Laten we eens wat feiten op een rij zetten, zoals de primaire zaken die iedere burger raken.

Inkomen
De balans tussen werkenden en niet werkenden is inmiddels volledig zoek met het gevolg dat een fatsoenlijk vangnet onbetaalbaar dreigt te worden. Na eerst de schuld bij de vergrijzing te hebben gelegd, iets wat demografen decennia van tevoren konden voorspellen, is inmiddels de aandacht verlegd naar de niet-werkenden. Het totale aantal niet-werkenden van onze gehele beroepsbevolking zit boven de 10%. Zeg maar het werkelijke werkloosheidscijfer. Ruim 10% van de bevolking wordt als klaploper en hangmatcrimineel neergezet. In werkelijkheid blijkt dat onze overheid niet in staat is om arbeid goedkoper te maken; ze zijn verslaafd aan de inkomstenbelasting. Werken vanuit een uitkeringssituatie wordt eveneens onmogelijk gemaakt. Zeker indien het tijdelijk werk betreft. De flexwerker weet namelijk niet of hij/zij überhaupt iets van dat geld mag houden (2 weken werken en 3 weken uitkering inleveren) en mag met een beetje pech het mensonterende circus van een uitkeringsaanvraag weer overdoen met een doorlooptermijn van minimaal 6 weken.Uiteraard zonder inkomsten! Onze overheid negeert overigens de wereldwijde trend naar flexwerk en heeft met de WWZ (de Wet Werk en Zekerheid) haar volgende brevet van onvermogen afgegeven.

Een groot deel van onze banen is inmiddels ingevuld door goedkope arbeidskrachten uit de gehele wereld, maar zeker uit de EU. Incidenteel zal dit werkelijk gaan om functies die niet vervulbaar waren. De belangrijkste reden is uiteraard dat buitenlandse arbeid wel goedkoop is en controle door onze overheid een utopie is.

Overige trefwoorden waar bij u de alarmbellen van af zouden moeten gaan zijn: social return, voordeurdeler, strafkorting, bijstandsfraude, werken met behoud van uitkering, voedselbank.

Wonen
Of u nu koopt of huurt, uw woonlasten vormen inmiddels een fikse aanslag op uw portemonnee. De huren stijgen jaarlijks en de eventuele huursubsidie daalt even hard, uw inkomen is bepalend voor de huurprijs waar de kwaliteit van de woning de prijs zou moeten bepalen. Behoort u tot de gelukkigen met een hypotheekschuld ziet u jaarlijks de HRA afnemen en zit u voorlopig nog wel even vast aan uw onverkoopbare woning, tenzij u bereid bent om een restschuld in uw persoonlijke boekhouding op te nemen.

Zorg
De privatisering van de zorg heeft geleid tot een volledig uitgekleed basispakket met vrijwel onbetaalbare pluspakketten met desondanks jaarlijks stijgende kosten. Logisch, de winsten van de zorgverzekeraars en de kosten van alle absurde administratieve handelingen moeten ergens vandaan komen. Uit uw zorgbudget namelijk! Via het eigen risico, ook jaarlijks stijgende, betaalt u uiteraard de normale zorgkosten zelf, zorgkosten waarvoor u dacht een verzekering te hebben. En denkt u op uw oude dag van goede zorg verzekerd te zijn, dan komt u bedrogen uit. Verpleeghuizen sluiten aan de lopende band hun deuren, uw overheid heeft bepaald dat u langer zelfstandig wenst te blijven zonder bij u te toetsen of u dat wel wil en of, nog erger, dat überhaupt wel kán. En mag u eindelijk naar een verpleeghuis, dan wordt u gescheiden van uw partner na 40 jaren huwelijk, omdat uw partner namelijk niet die zorg nodig heeft. Volgens mevrouw Schippers, ironisch genoeg één van de grootste psychiatrische patiënten van ons land, moeten we de psychiatrie niet groter maken dan nodig is. De meeste mensen stellen zich aan. Participeren maar, alleen niet in Schippers straatje. De overlast is voor u.

Energie
Na de volledige uitverkoop… eh, ik bedoel privatisering, van de energiemarkt ziet u ieder jaar uw nota stijgen ondanks dat u zo actief bijdraagt aan het collectieve bezuinigingsprogramma. Een deel van de stijging hebt u overigens te danken aan de toverwoorden energietransitie en duurzaamheid.

Voeding
Nu zo langzamerhand de kleine middenstand is weggesaneerd, bent u overgeleverd aan de multinationals. Uw groente en fruit is in handen van superveredelaar Monsanto. Inclusief de zaden die u mag gebruiken voor uw Jetta-moestuintje, u weet wel, de zaden die u cadeau kreeg bij uw lokale AH. Bekijk daarnaast eens een willekeurige verpakking en u weet dat uw product is nagemaakt, namelijk samengesteld uit diverse E-nummers en aanverwante chemicaliën in een laboratorium, en dat het niets meer te maken heeft met het originele product. Hoe mooi en lekker iets ook lijkt op de verpakking: als u het thuis openmaakt blijkt de inhoud niets te maken te hebben met de verpakking. De nieuwste ontwikkeling is kweekvlees uit een laboratorium! Nu nog niet verkrijgbaar, maar binnen enkele jaren gemeengoed! En dit voedsel gaat u vanaf nu duur betalen als het aan onze overheid ligt, want ze willen zoals u weet de BTW op deze eerste levensbehoefte verhogen naar 21%. Arbeid wordt wel goedkoper, maar ik vrees dat slechts de werkgever daar beter van wordt. Oh, en verbaas u niet als ons drinkwater binnenkort ook geprivatiseerd is: ene engnek Peter Brabeck, topman van Nestlé, ziet drinkwater niet als een eerste levensbehoefte, maar als voedingsmiddel dat beheerd dient te worden door de voedingsmiddelenindustrie.

Behoort u inmiddels ook tot die burgers die iedere maand een week teveel hebben? Of zit u nog net aan de goede kant en blijft u braaf de andere kant opkijken in de hoop dat de malaise u voorbij gaat? Ik vraag me af wanneer de kritische massa van het aantal mensen op de grens van armoede in dit top 5 rijkste land ter wereld is bereikt. Met dit afbraakbeleid kan het nooit lang meer duren. Mocht het zover komen: de spreekwoordelijke guillotine kunt u aanvragen via Batavirus. Wij slijpen de messen alvast voor u. Service van de zaak.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Eén gedachte over “Economische (af)braak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *