Briefje van Omejan aan: Sywert van Lienden

Beste Sywert,

Nou dat ging even goed mis gisteren in DWDD hè? Ik was vanwege een houten kop vanochtend nog onwetend over de laffe misdaad die je in het immer genuanceerde tell sell programma van Matthijs had gepleegd en aan de hand van de #ophef vrezende dat je een duet met Patricia Paay had gezongen over hoe het voelt om door 50 mannen aangerand te worden, bleek het allemaal wel mee te vallen.

In een gesprek over hoe de politie, media, en politici omgaan met feiten die vluchtelingen of bepaalde culturele of religieuze minderheden als groep kunnen ‘stigmatiseren’, gooide je een hele gevoelige knuppel in het hoenderhok. Is er een relatie tussen culturele achtergrond van verschillende groepen daders en de mate waarin seksuele geweldmisdrijven gepleegd worden door groepen met een verschillende culturele achtergrond naar aanleiding van de massa-aanranding in Keulen? Een wel heul gevoelig onderwerp, dus prima dat je dat aankaartte gisteren!

De uitvoering liet echter wat te wensen over. Je baseerde je uitspraken op dit onderzoek. Ik heb het net even gelezen en mijn conclusie is dat de eerder genoemde relatie er zeker lijkt te zijn naast allerlei ander (externe) factoren die van invloed kunnen zijn op de mate waarin seksuele misdrijven voorkomen binnen groepen van verschillende culturele achtergronden. Mijn boerenverstand zegt dat de opvoeding met betrekking tot seksualiteit en geweld in samenhang met de positie van de vrouw in verschillende culturen zeker een relatie heeft met eventuele (gewelddadige) seksuele deviatie in de pubertijd en daarna. De cijfers waar je mee strooide klopten echter niet (er stonden ook wel heel veel cijfertjes en tabellen in het rapport) maar nog erger, je paste ze toe op vluchtelingen als groep, een categorie die helemaal niet in het onderzoek voorkomt. En ongenuanceerd iets over vluchtelingen, agencyloze nobele wilden, zeggen dat is een doodzonde in bepaalde kringen. Dat is koren op de molen van de PVV!

Fouten maken we allemaal Sywert en je bent gelukkig mans genoeg om ze ruiterlijk toe te geven. Fouten toegeven in de opinie- en mediawereld is zeldzaam en daarvoor hulde. Laat de moraalpaalbrigade maar even lekker uitrazen. Sander Philipse pakt je hier vanuit wetenschappelijk oogpunt even goed aan. Het stuk is wel een beetje van een wetenschappelijke mega nuance die er toe leidt dat je niets uit niets kunt concluderen tenzij het natuurlijk over witte mannen, PVV-ers of ‘het westen’ gaat.

Degene die mij via twitter gebood het stuk van Philipse te lezen is bijvoorbeeld Nanda Oudejans. Dat is een universitair docente die van mening is dat verbaal seksisme van witte tokkies even erg is als fysieke aanranding en verkrachting door Arabische tokkies. Ook stelt ze gewelddadige Duitse neonazi’s gelijk aan ‘het westen’. Dat laatste bedoelde ze sarcastisch, zo stribbelde ze achteraf tegen, maar voor vrouwen – een uitzondering daargelaten – is het altijd wel heel makkelijk om zich achter humorloosheid te verschuilen.

Kort en goed Sywert, hulde voor het agenderen van een gevoelige discussie en ga lekker door het stof wat betreft de fouten die je maakte. Wij bataviristen zijn van mening dat geen enkele discussie, hoe heilig het huisje ook is, boven het licht van de rede verheven is en even lekker op je bek gaan om daarna weer op te staan hoort bij het echte leven waarvan wij hopen dat het ook ooit doordringt in de zichzelf onanerende media-elite. We behangen je derhalve met de vierde orde in de zevende graad der batavirologen. Je hebt hem verdiend!

PS: Hoe staat het eigenlijk met die club van 500? Ben je al bij DENK geïnfiltreerd?


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

2 gedachten aan “Briefje van Omejan aan: Sywert van Lienden”

  1. > Dat laatste bedoelde ze sarcastisch, zo stribbelde ze achteraf tegen, maar voor vrouwen – een uitzondering daargelaten – is het altijd wel heel makkelijk om zich achter humorloosheid te verschuilen.

    LOL

  2. Sywert werd door vriend Mathijs tijdens zijn statistieken bij de verdoezeldende les, vanwege ver uit het draaiboek gedwaald, gemaand met ‘ …maar ik neem toch aan dat je hier nog wel wil terugkomen..’ of woorden van gelijke strekking. En toen begon de arme jongen al te krabbelen en te brabbelen en sorrie te zeggen. Ik denk dat ze een Brammetje met ‘m doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *