Kloosried van een moskeepreek

Tja als de inspiratie al zo vroeg op is in het nieuwe jaar en ook nog eens David Bowie overlijdt, wat doe je dan als stukjestikker? Dan doe je een kloosried. Er is alleen zo een, twee, drie geen schrijvend mediafiguur voor handen om uit rancune af te zeiken. Weet je wat we doen? Een kloosried van een heuse moskeepreek. Daar gaan we!

In de naam van Allah, de meest Barmhartige en de meest Genadevolle. Alle eer is voor Hem, de Vernederaar, de Verheffer.

Wij kennen Allah eigenlijk alleen van een schoolplein rijmpje van vroeger dat nu in Nederland uit behoud voor lijf en leden niet meer gepubliceerd kan worden. Tegenwoordig in een land dat de langste gemiddelde lengte qua inwoners ter wereld heeft (185,6cm)  is 1 meter 80 overigens ook geen reden meer om alle eer te ontvangen. Barmhartigheid, genade en verheffingsidealen zijn in onze postmoderne samenleving zeker wel een applausje waard, maar om ook de grote Vernederaar te aanbidden? “Vernederen” betekent klein maken, oneer aandoen, of met geringschatting behandelen. Alleen als seksuele uitspatting zo af en toe met een zweepje en wat kaarsvet erbij lijkt ons dat zinvol. Toch?

Wij prijzen Allah en vragen Hem ons te helpen en ons te vergeven. Wij zoeken toevlucht bij Hem tegen onze slechte gedachten en tegen onze slechte daden. Als je door Allah geleid wil worden, niemand kan jou doen dwalen en Hij zal je op de dwaalweg laten als je dat wenst. En ik getuig dat er geen andere godheid is dan Allah, Hij is Eén en er is niets dat of niemand die het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah, en dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is.

Jullie mogen natuurlijk aanbidden wie jullie willen, lieve mensen, maar dat “niets of niemand het recht heeft” om iets anders te aanbidden, dat vinden we weer niet zo koosjer. Wilt u daar mee stoppen alstublieft? Sprookjesfiguren of narcistische projecties van onze eigen zelfoverschatting bepalen geen rechten in onze samenleving. Gelukkig maar!

Oh jullie die geloven! Vrees Allah vol ware godsvrees voor Hem, en sterf niet anders dan als moslims. (soerat Al Imraan 102) Oh jullie die geloven! Vrees Allah en spreek de waarheid. Hij zal jullie goede daden accepteren en jullie slechte daden vergeven. En wie Allah en zijn boodschapper gehoorzaamt, heeft echt een grote overwinning behaald. (soerat Al Ahzaab 70-71) Oh Allah, laat Uw salaat, salaam en zegeningen over Uw dienaar en boodschapper Mohammed zijn en over zijn familieleden en zijn metgezellen.

Wij geloven niet en “Van Hagelslag naar Haram” is een kutprogramma, dus dat gaat er ook niet van komen. Wij slaan derhalve uw wellicht goedbedoelde advies in de wind.

En zo verder, de uitleg van de choetbah gaat deze week over sihr, zwarte magie. Zwarte magie is als iemand negatief beïnvloed wordt door iets onbekends van buitenaf dat een ander doet.

Top! Wat een origineel onderwerp. Zwarte magie is inderdaad een groot en onderschat probleem in onze westerse samenleving. Het is echter zo’n groot taboe dat zelfs DWDD er nog geen aandacht aan besteed heeft. Het wordt tijd dat Sylvana Simons dit aan gaat kaarten als ze weer eens haar nieuw aangeschafte afro komt showen als tafeldame. Hulde dat dit binnen de moslimgemeenschap wel openlijk aangekaart kan worden want “om kunnen gaan met zwarte magie” is zeker een niet te overschatten competentie als je een stageplaats wilt bemachtigen.

Dat kan door verschillende dingen komen, bijvoorbeeld door haren of nagels en door kruiden of woorden.

Scherpzinnig! Zwarte magie is overal! Wij gaan onze nagels even knippen en een Grieks bergkruidentheetje opzetten.

Mensen die deze voodoo gebruiken doen dat omdat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Het is een zwakte in hun islaam. Er zijn zelfs personen die hun werk er van hebben gemaakt om deze mensen met het verkeerde te helpen. Deze tovenaars maken misbruik van zwakke mensen. Je kunt als moslim namelijk best makkelijk jezelf beschermen tegen zwarte magie als je gewoon op het juiste Pad van de islaam blijft.

Dus als je je niet genoeg onderwerpt dan ben je vatbaar voor zwarte magie? Maar zojuist zei u “Zwarte magie is als iemand negatief beïnvloed wordt door iets onbekends van buitenaf dat een ander doet.” Dat laatste klinkt een beetje als “islamisering”. Wij raken in de war.

Broeders en zusters, er wordt geklaagd over de grote nadelen van de zwarte magie en de ziektes die er door kunnen komen.

Wij lazen het gisteren ook hier in de eetadviezen van Verbraak op Batavirus. Van teveel zwarte maggie in je soep raak je aan de schijterij. O wacht!

Toch zijn er genoeg gelovigen die niet geraakt worden door voodoo, omdat ze sterk vasthouden aan de islaam en alleen op Allah vertrouwen. Dat is ook de beste bescherming. Als wij dus zwak zijn, dan kan dat inderdaad voor problemen zorgen als iemand anders het in zijn of haar hoofd heeft gehaald om gebruik te maken van zwarte magie. Dan kunnen ruzies tussen de beste families ontstaan, warme gezinnen verbroken worden, kinderen het verkeerde pad op gaan…

Gelukkig dat wij als witten geen ‘agency’ hebben op het gebied van zwarte magie. Maar waarom eigenlijk alleen ‘zwarte’ magie en niet gewoon ‘magie’ of ‘tovenarij’? Wat is dit voor uitsluitend en racistisch discours? Quinsyhiehiehieh!

In die gevallen is het heel gevaarlijk hoe wij als moslims samen leven. Wij moeten zoiets nooit willen. Wij zijn broeders en zusters van elkaar, in makkelijke, maar vooral in moeilijke dagen. Wij moeten dan ook niet vertrouwen op zwarte magie, maar op Allah en op elkaar! Word niet elkaars vijand. Oh jullie die geloven, voodoo drijft mensen uit elkaar.

Die tovenarij is wel een dingetje in Syrie, Irak en Jemen. Goed dat jullie er daarom in Nederland tegen optreden.

Het zorgt voor zwarte vlekken op het hart. Het maakt ons ziek en slecht als we ons hier mee bezighouden. Deze magie is waar we ver weg van moeten blijven, want het wordt gezien als de broer van koefr, de grote ondankbaarheid tegenover Allah.

Ha daar is ie, de broer van Koefr. Die is een beetje zoals Gordon tegenover de Toppers. Gordon zei laatst bij Pauw dat hij toch ook last had van zwarte vlekken op zijn hart?

Voodoo en tovenarij brengen het slechtste in de mens naar boven, net als dat ongeloof het slechte in de mens naar boven kan brengen. Nee, dit past niet bij een moslim. Zoiets brengt mensen aan het twijfelen over alles wat ze zijn en wat ze willen. Als je je bezighoudt met iets dat anderen zo in problemen brengt, dan brengt het jou niet anders dan naar de bozigheid en de bestraffing van Allah.

U valt in herhaling. Wij beginnen ons te vervelen. Die bestraffingen van Allah de Vernederaar zijn overigens meestal niet mis dus daar blijven we natuurlijk graag van verschoond. Hoe doe je dat als je niet moslim bent? O wacht, die krijgen we evengoed. Dat is wel klote zeg.

Ja, sihr is in de islaam streng verboden, of je het nu aan iemand vraagt of dat je nu degene bent die het doet. Het is één van de grootste, islamitische zonden. Een goede moslim voelt over het algemeen weinig van deze tovenarij. Dit komt omdat een goede moslim niet in de kracht van de zwarte magie gelooft, maar in de kracht van de islaam en van zijn Schepper. De goede moslim zoekt dan ook alleen hulp bij Allah (swt) voor zijn of haar problemen.

De apotheek hier op de hoek zit overigens vaak vol met uw geloofsgenoten. Er lijkt me nog wat werk aan de winkel.

Mensen, als je met zwarte magie bezig bent, dan maakt het al jouw goede daden ongeldig. Jouw goede daden zijn niets meer waard, omdat jij door die voodoo met shirk in aanraking komt. Je zoekt een andere kracht dan Allah. Juist voor degene die de zwarte magie goed wil laten werken, die moet goed luisteren naar sjeitaan. Alles wat in de islaam verschrikkelijk verkeerd is, zorgt ervoor dat de tovenarij beter gaat werken. Als jij doet wat sjeitaan van jou vraagt, dan zal hij jou inderdaad ook helpen, maar ik verzeker jou: op de Dag waarop je geholpen wil worden, kan hij jou niet meer helpen. Als jij de vriend van sjeitaan wil worden en expres respectloos met de Heilige Qur’aan en de islaam omgaat, als jij alles doet wat God verboden heeft, dan stuurt hij jou zijn kleine duivels die jou helpen met je slechte plannen, maar welke plannen jij ook maakt, tegenover een gelovige moslim ga je altijd verliezen. Jij maakt plannen, maar Allah maakt de beste plannen.

Ha Sjeitaan. Sorry hoor, is er nu nog niemand tijdens de preek opgestaan met de vraag: Mijnheer de Imam waar heeft u het in godsnaam over? In wat voor waanwereld leeft u? Er is nogal wat gaande in de wereld om ons heen! Afgelopen week vermoordden een aantal jonge moslims 140 mensen in Parijs die zeggen dat ze in dezelfde Sjeitaan, Koefr, shir reutemeteut geloven. In het Midden Oosten sterven dagelijks duizenden moslims onder het geweld van andere moslims. Hoe zit dat met oorzaak en gevolg van uw zwarte magie theorie?

Rasoeloellah (saws) heeft gezegd: “Blijf weg van de zeven die vernietigen.”

De zeven dwergen bedoelt u? Die van Sneeuwwitje? Sneeuwwitje en zwarte magie? Ik dacht het niet, broeder!

De mensen vroegen hem: “Oh Boodschapper van Allah, welke zijn dat dan?” Toen heeft onze Profeet (zvmh) geantwoord: “Iets gelijkstellen aan Allah, zwarte magie, het onterecht wegnemen van een leven, het gebruiken van woekerrente, het bezit van het weeskind afpakken, wegvluchten van de strijd in de Naam van Allah en het slecht spreken over een ander.” Ja broeders en zusters, hoor in welk rijtje de zwarte magie thuis hoort. Blijf hier dus heel ver van vandaan.

Ow, het rijtje van zeven. Zoiets als de schijf van vijf. Er zitten trouwens vier goede tips tussen. De rest zouden we kunnen laten voor wat ze zijn, toch?

Ook heeft de Profeet (saws) ons gewaarschuwd dat iemand die naar een tovenaar gaat en gelooft wat deze zegt, dat deze persoon koefr heeft gepleegd. Daarbij zei hij ook dat iemand het Paradijs niet zal binnengaan als iemand gelooft in voodoo en tovenarij.

O ja, koefr. Het paradijs is overigens een ouwe bruine kroeg of diner in New Jersey waar je half lam naar een mooie vrouw achter de bar kijkt terwijl Tom Waits de wijsheid van het al en het moment met raspende stem in je oor fluistert. Moeten jullie eens doen!

Moslims, we moeten sihr niet sterker maken dan het is. Allah (swt) geeft namelijk duidelijk aan in de Heilige Qur’aan dat de duivel zwak is en de trucs van de tovenaars uiteindelijk altijd gaan mislukken: Degenen die geloven, vechten op de Weg van Allah en degenen die niet geloven, vechten op de weg van de duivel. Vecht dus tegen de helpers van de Satan. Ja echt, de samenzweringen van de Satan zijn zwak. (soerat An Nisaa 76)

Ho ho ho. Roept u de mensen nu op om tegen ongelovigen te vechten? Hoe bedoelt u dat? Politiehiehiehie!

Ook zegt Allah (swt), vertaald als: Ja echt, wat ze doen is alleen maar een truc van een tovenaar. Tovenaars slagen nooit, wat ze ook doen. (soerat Ta Ha 69)

Nou ik weet niet of jullie Hans Kazan of Hans Klok wel eens hebben gezien maar wij trapten erin hoor. O nee! Dat zijn witten. Nu u het zegt, zwarte goochelaars zijn ondervertegenwoordigd in de Nederlandse samenleving. Quinsyhiehieh! Ashahaahaahaha!

Daarom mensen, hou vast aan de islaam en aan jouw gebed. Blijf Allah gedenken en lees de Heilige Qur’aan. Er zijn manieren die de Profeet (saws) ons geleerd heeft om ons te beschermen tegen zwarte magie. Vraag hulp aan Allah tegen deze tovenarij en in principe aan niemand anders. Doe de du’a als je je huis binnenkomt en voor het slapen. Ga niet de dingen doen die jou niet kunnen beschermen, zoals veel water drinken of een dier slachten voor een djinn.

Veel water drinken kan nooit kwaad, denken wij dan. En die Djinn? Is dat die van de carnavalskraker “O Tofik! Er zit een Djinn op je onderkin!”?

Nee, beste moslims, hou vast aan de soennah en hou vast aan de bescherming die Allah jou geeft. Als wij onszelf wijs maken dat we door sihr problemen krijgen, dan plegen we shirk. We geven de zwarte magie de kracht en macht die we aan Allah moeten toekennen. Vertrouw dus op de bescherming van Hem en vergeet nooit, maar dan ook nooit, dat niets of niemand jou wat kan aandoen als Allah het niet wil. Moge Allah de Genadevolle ons beschermen tegen zwarte magie. Moge Allah ons brengen op de Weg die ons leidt naar het Paradijs. Ya Allah, laat onze taqwa toenemen. Oh Allah, geef ons wijsheid. Oh Allah, laat ons op het juiste pad zijn. Ya Allah, geef iedereen in deze wereld de vrije keuze om voor de islaam te kiezen.

Hey, daar zijn we het eens! Geef iedereen dus ook de “vrije” keuze om de islam af te wijzen, is de implicatie. Ik kan me voorstellen dat er binnenkort hier in Nederland ook ex-moslims zijn die liever naar een show van Hans Klok gaan dan naar de moskee. Want zeg nu zelf, waar ging deze preek nu eigenlijk over?

Ya Allah, ya Allah, verlos alle moslims van bezetting, onderdrukking en tirannie.

Sorry, sorry maar eh, alle andere mensen die niet moslim zijn, maar ook lijden onder bezetting, tirannie en onderdrukking? Die kunnen ook alle steun gebruiken hoor. Dat heet medeleven.

Ya Allah, neem de zorgen en de pijn weg van onze broeders en zusters. Ya Allah, stop de fitna in onze oemma. Oh Allah, laat ons niet anders dan als moslims sterven. Moge Allah de Verhevene onze smeekbedes verhoren. Moge Allah ons vergeven als we iets verkeerd of onduidelijk hebben uitgelegd of begrepen. Moge Allah onze profeet Mohammed en zijn familie en metgezellen zegenen.

Dat mag allemaal hoor, geen probleem. Fijn weekend iedereen.

Vrijdagpreek Moskee Abi Bakr, 13-11-2015, Nijmegen.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: De Redactie

De Redactie van Batavirus plaatst huishoudelijke mededelingen, ingezonden stukken, algemene informatie en baanbrekende ontwikkelingen.

8 gedachten aan “Kloosried van een moskeepreek”

 1. Dit heeft die imam gejat uit een verhaal van Marten Toonder, “Tom Poes en de Zwarte Magistraal”.

  Kwetal liep te mopperen dat er sihr en shirk in het stroedel zat en ruilde zijn miegagogding met Olie B. Bommel voor een wegwerpaansteker, met het miegagogding ontdekte Magister Pas, die een weeskind aan het bestelen was met behulp van een Djinn. Enfin, u kent het verhaal.

  Ik wist niet dat Toonder bij Moslims zo populair was.

 2. Maar serieus: Ik had geen idee wat er in die moskees allemaal verteld wordt, maar van deze middeleeuwse onzin sta ik toch wel te kijken. Dit is puur geraaskal, met als enige doel om kinderen bang te maken om ze onder de Islamknoet te krijgen en ze te hersenspoelen met een absurd wereldbeeld. Het ergste ervan is, dat in dit beeld iedereen van zwarte magie beticht kan worden en dus als volgeling van de satan beschouwd kan worden. En iedereen weet hoe barmhartig Allah is voor duivelsaanbidders.

  In het Westen hebben we al 1000 jaar geleden deze rotzooi op de vuilnishoop gegooid.

 3. Dit soort onzin oftewel hersenvervuiling wordt direkt na de geboorte van ( liefst een jongetje) door de moslim papa via de oortjes van het ongerepte kindje in de zuivere ongerepte hersencelletjes gepompt. Geen wonder dat dit individuutje later als een gans allahuakbar loopt te kwekken! Het is de stompzinnigheid gekroond.

 4. Deze zelfde onzin wordt helaas ook nog steeds in menig christelijke kerk van de kansel geroepen. Weliswaar zonder oproep tot geweld tegen niet-gelovigen. DAT is inderdaad al geruime tijd uit onze cultuur verdwenen.
  Religie is een psychische ziekte. Gezonden mensen, die de wetenschap negeren omdat ze in een sprookjesfiguur geloven.
  Religie zet aan tot haat tegen andersdenkenden.
  Religie beperkt de vrije geest.
  Religie beperkt niet alleen de vrijheid van de individu, maar door inmenging in de politiek ook de vrijheid van een grote groep.
  Religie zou derhalve verboden moeten worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *