Batavirus: what’s in a name?

Batavirus

Als je door de eregalerij van het Rijksmuseum wandelt dan springt één groot schilderij qua stijl en onderwerp er direct uit. Het hangt nog dit hele jaar als bruikleen in het Rijks, momenteel links van de Nachtwacht in de Nachtwachtzaal. Het doek is niet fijn en glad geschilderd zoals de meeste werken die er hangen. Noch valt er de in de eregalerij alom aanwezige 17e eeuwse burgerlijke trots of nieuwsgierigheid naar de realiteit en natuur in te ontdekken. Het is geschilderd met een ‘main de feu’. Dikke plakken verf op verf zijn er met de achterkant van het penseel op geboetseerd en het verbluffende clair-obscure reflecteert op een wit tafellaken dat door de schilder met een dikke Gamma kwast in één grote horizontale streek op het doek lijkt te zijn gezet. Smoezelige, door het weerkaatsende licht bijna spookachtige figuren verzamelen zich rond een woest ogende eenoog met een gigantische rembrandteske kroon. Ze leggen een eed af die met bloed bezegeld gaat worden.

Het schilderij is De samenzwering van Claudius Civilis van Rembrandt uit 1661. Het was de grootste opdracht en het grootste doek (5,5m bij 5,5m) dat hij ooit schilderde. Tegenwoordig zien we alleen het hart van 2 bij 3 meter, dat de schilder er zelf uitsneed. Claudius Civilis was een van de hoofdmannen van de Germaanse stam de Batavieren die volgens de Historiea van de Romeinse schrijver Tacitus bij de Rijndelta in het huidige Nederland leefden. In 69 na Chr. verenigde Claudius de verschillende stammen van de Batavieren om in opstand te komen tegen het oppermachtige Romeinse Rijk dat hun samenleving van ‘vrije gelijke mannen’ had onderworpen en veranderd tot een van heersers en slaven. 1947 jaar na dato woekert het Batavirus van het geplengde bloed voort in inkt.

Batavirus staat voor opstand. Opstand van het woord en beeld. Opstand voor de rede, simpel boerenverstand en pragmatisme. Opstand tegen de voortschrijdende beknotting en onderwerping van het vrije woord en beeld. Opstand tegen de uit de hand gelopen politieke correctheid en politieke incorrectheid die het openbare debat in Nederland verlammen. Opstand tegen de zichzelf pijpende (online) media-elite die het debat gijzelt met frames en rancune ter meerdere glorie van zichzelf. Opstand tegen de witte onderbroek technocraten van de politieke elite die vanuit hun ivoren torens het Nederland van de gewone Nederlander verder uitleveren aan ongekozen supranationale instituties, het internationale bedrijfsleven of een 1400 jaar oud woestijngeloof. Opstand tegen politieke opportunisten die angst en onzekerheid aanwakkeren voor eigen politiek gewin. Opstand voor het idee van het verlichte Europa. Opstand voor de liefde, schoonheid en geile sex. Opstand tegen het verstikkende cultuurrelativisme en postmoderne geneuzel dat alle bastions, waar het vrije woord en gedachte de boventoon zouden moeten voeren, aangetast heeft. Opstand tegen racisme en vreemdelingenhaat. Opstand uit de linkse en rechtse loopgraven van de journalistiek en opiniewereld daar klavanist, viroloog Ab Oosterhaus het Batavirus slechts in niemandsland gedijen ziet.

Ab oosterhuis

U vraagt zich nu af: wordt het wel gezellig met al die opstanden? Ja natuurlijk. Batavirus is namelijk een collectief van vrije, gelijke mannen, genderneutralen en vrouwen dat zich op Twitter vormde op basis van gedeelde humor. Humor is het plasma van de betwistbare controversiële ideeën gelijk het semenplasma de zaden geleidt. Op Batavirus zult u het vinden tussen de beschouwingen, beschrijvingen, beats en beslommeringen van de Bataviristen. Wij komen uit heel het land en zitten in de de haarvaten van de samenleving. We zij vrij in gedachten en dienen geen broodheer. Wij doen het voor niets en de nandrolon. ‘Wij’ dat ben jij, want in ieder schuilt een Batavirist. Wij gaan ervoor! Ready for take off!! Laat de opstand beginnen…..!

WRITE POWER!!!!


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Batavirus: what’s in a name?”

 1. Weer een windei erbij op de webz.. 🙁

  Nóg meer meningen waar we weer wat van moeten vinden.

  En ik was al zo moe…

  Liefs, Wim

 2. Zwierig. Ik ben benieuwd.

  Straks ga ik nog reaguren. Als Bakito maar niet ineens opduikt…

 3. Mode-f*cking-ratie???

  Wat gaan werken Allahverdomme nou beleven?¿!!1

  Niet lief!

  Wim.

 4. Gefeliciteerd met de site. Humor en diepgang. Beide missen we in NL teveel. Ik leg u op mijn vaste leestafel.

  Wat de vorm betreft wel een opmerking: Een egaalwitte achtergrond maakt het voor de ogen vermoeiend om op 1 tekst te concentreren. Misschien een steunkleur aanbrengen en wat accenten, dat leest makkelijker en oogt aantrekkelijker.

  Veel succes gewenst.

 5. Dank D.G. Neree voor je interesse in onze site, de felicitaties en de feedback. We nemen de opmerkingen over de vorm zeker mee.
  Stay tuned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *