Buona sera a tutti!
Deze week komt de smaak van Verbraak uit het warme diepe zuiden van Italië.
De afgelopen dagen heb ik rondgereisd door Puglia een rondreis om van te watertanden. Begonnen in Bari, de hoofdstad van Puglia en daarna via het oude havenplaatsje Trani om gisteren in de badplaats Polignano a mare aan te komen.
Tijdens zo’n rondreis ligt mijn focus uiteraard bij de lokale spijzen en drankjes, dus ben ik de markten, havens en typische lokale eetgelegenheden afgestruind voor mijzelf maar ook voor jullie.
Want deze smaak van Verbraak geen recept maar inspiratie, inspiratie uit Puglia om de smaakpapilen te prikkelen!
Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!
Geniet van de beelden die ik vastgelegd heb onderweg.
We beginnen in Bari waar de orecchiette vandaan komt, de pasta die ik gebruikte in de pastasalade enkele weken geleden. Oudere dames maken deze pasta hier in alle maten gewoon op straat voor de voordeur om ze daarna te laten drogen in grote bakken.
Bij de haven van Bari stikt het van de visrestaurantjes, ik vond er een die kreeft met pasta serveerde. Je hele handen zitten achteraf wel onder de tomatensaus en kreeft maar dat is het zeker waard.
Het ontbijt in Bari bestaat uit Veel zoetigheid, met jam gevulde croissants en muffins. Die heb ik overgeslagen maar voor een zoetekauw is het een waar ontbijtfestijn. Ze hadden gelukkig wel nog iets hartigs. Focaccia met cherry tomaatjes en een heerlijke frittata.
En dan nu door naar het iets noordelijker gelegen havenplaatsje Trani waar iedereen ochtend en avond de vis nog met kleine ouderwetse vissersbootjes binnen komt.
Dit waren werkelijk enorme zeeslakken en een stukje van mijn vinger, had er graag een meegenomen om te koken maar dit was helaas net voordat wel vertrokken.
Maar het hoogtepunt van Trani was een simpele pizza op een oud pleintje naast een van de oudste synagoges van Italië.
Een hele dunne pizza met gegrilde aubergine en dat voor €4,50 terwijl de eigenaar gewoon uit de kelder een tafeltje haalt en dat op het plein zet. Precariorechten kennen ze hier nog niet. De ambiance was werkelijk onbetaalbaar.
De dag ervoor had ik nog een andere ontdekking gedaan, na het eten kwam de eigenaresse met een zelf gebrouwen drankje. Rode wijn gemixt met citroen en kersenlikeur, fris zoet en heel licht.
Gisteren vertrokken uit Trani en aangekomen in het tot nu toe eerste echte toeristische plaatsje, de badplaats Polignano a mare. Maar ook hier waren weer typische regionale specialiteiten te vinden. Zo at ik gisteravond in een Osteria gerookte ricotta, een soufflé van courgette, octopus gemarineerd in sinaasappel, cichorei een soort extra bittere andijvie met bonenpuree en gepaneerde bakkeljauw met balsamico.
Helaas ontbreken de laatste dagen hier aan zee en in Lecce nog maar dat zal ik volgende week toevoegen.
Zo en nu is het tijd om naar het strand te gaan want zoveel dagen rondreizen zonder stil te zitten is erg leuk maar ook best vermoeiend.
Een fijn weekend alvast allen, a la proxima.
Plop!
Heel erg leuke vakantie ! Veel eet en smaakplezier Jules.