Matchfixing door het UWV

Afgelopen week bezocht ik een ondernemer gespecialiseerd in om en bij scholing. Met hem besprak ik een uitdaging waar ik mee te maken heb inzake nieuwkomers. Hij stuurde me daarnazijn propositie zoals hij deze had opgesteld na diverse gesprekken met onder andere het UWV, Gemeenten en Brussel. Ik kreeg enkel wederom de bevestiging dat het UWV doet aan matchfixing en een organisatie is waar (tijdelijk) uitgerangeerde politici waardeloos beleid moeten implementeren.

Dit wordt geen leuk artikel voor werkgevers en mensen die recht menen te hebben op dienstverlening van het UWV. Zoals het vinden van personeel of ondersteuning naar werk bij een WW-uitkering. We hebben de beleving dat het UWV er is voor ons, voor werkgevers en werknemers die tijdelijk geen baan hebben. De waarheid is dat het UWV onbewust of bewust alles frustreert. Ik meen zelfs patronen te ontdekken waardoor je zou kunnen gaan denken dat er sprake is van een NWO die het precariaat  willens en weten wil laten groeien. Maar goed, ik zet mijn aluhoedje weer af en ga u vervelen met feiten die er niet om liegen.

Een enthousiaste ondernemer las dat er gebrek was aan ICT-ers en begon een leergang en detacheringorganisatie voor omscholing. In Eindhoven en omstreken was het project met werkzoekenden redelijk succesvol verlopen. Men is daarna een groep van ongeveer 10  mensen die ouder waren dan 45 gaan omscholen naar ICT-er in Twente en dat resulteerde uiteindelijk in het faillissement van de ondernemer. De vraag is of dat zijn fout was, ik denk van niet. Onderdeel van de leergang was een baangarantie middels detachering. Het lukte het bedrijf echter niet de mensen gedetacheerd te krijgen in Twente  waardoor de garantie niet kon worden nagekomen. Vlak voor dat moment werd ik gebeld of ik mee kon naar het Werkgeversservicepunt Twente. Gezien mijn netwerk kon ik wellicht nog een wending geven aan het project in het belang van het UWV. Bij een faillissement was het risico groot op reputatieschade aldus het UWV!

Op voorhand zocht ik zelf naar beschikbare professionals in de WW in de regio. Ik vond 30 mensen in een straal van 20 kilometer van Enschede die op zoek waren naar een baan. Deze mensen hadden relevante opleidingen gevolgd en relevante werkervaring. Mijn eerste vraag aan het UWV was of men eerst onderzoek had gedaan bij het aangaan van de opleiding, kosten 7000 euro per persoon, en naar beschikbaarheid van werkzoekenden met gelijke ervaring in de regio. Het UWV gaf aan dat er echt schaarste was en dat dit goed onderzocht was. Waarop ik aangaf uit hun eigen database 30 mensen gevonden te hebben die nota bene relevante werkervaring hebben. Ik gaf aan mijn vraagtekens te hebben waarom men dit maar deed. Je belooft mensen veel, ze investeren al hun tijd, en als dat misgaat dan staan ze met lege handen. Dat heb ik zelf overigens ook een keer meegemaakt en dat is voor alle betrokkenen niet leuk. Ik vroeg naar de samenstelling van de groep, zelfs een huisarts van 62 was nog omgeschoold. Even dacht ik dat ik in een soort van Bananasplit terecht was gekomen. Dit kon niet waar zijn. Het gaat niet om de huisarts van 62, ik vind het fantastisch maar dan moet er wel perspectief zijn op werk.

Daarna legde ik uit dat het verstandig is mensen om te scholen als veel werkgevers zich melden en je niemand kan vinden. Mede reden voor mij om door te vragen hoe het UWV mensen zoekt voor werkgevers. De medewerker van het UWV vertelde toen dat er verschillende systemen waren die niet werken. Hij zei, ik zoek op Linkedin naar mensen die aangeven beschikbaar te zijn en ik kijk dan of ze een uitkering ontvangen. Zo ja, dan benader ik ze via ons systeem per email.

Waarop ik vroeg waarom het UWV werkgevers en mensen die niet in hun systeem staan als uitkeringsgerechtigde niet helpt. Want kennelijk zijn er Nuggers (niet uitkering gerechtigden) en zzp-ers die ook voldoen maar niet benaderd worden? Niet bepaalt de beste match voor de werkgever als je een deel van de bevolking als UWV gaat negeren. Hoe dat komt werd mij twee weken later duidelijk.

Een kennis van me had een nieuwe baan bij het UWV in de regio Arnhem. Ik wou hem bijpraten over het vinden van talent omdat hij bezig was met het zoeken naar taxichauffeurs voor leerwerkplekken in Arnhem. Alle taxibedrijven in de regio waren dankzij wegvallen van het zorgvervoer failliet gegaan en genoeg ervaren mensen waren naar mijn mening direct beschikbaar. Dat bleek ook uit mijn onderzoek in de database van het UWV. Ik vond er 120 in een straal van 20 km. Reden dus om af te spreken.

Het werd een vraag en antwoord gesprek waarbij ik mijn kennis in elk geval een goede tip kon geven. Ik vertelde over de werkwijze in Enschede en het zoeken op linkedin. Mijn kennis gaf aan dit een zeer waardevolle tip te vinden, want in deze systemen vind ik niemand. “Dat is echt een probleem want ik sta op target”. Ik vroeg hoe zit dat dan, we werken met 30 man en moeten 1500 mensen per jaar plaatsen. Dat laatste kan best lastig zijn althans als je vrieskisten moet verkopen op de noordpool. Maar hier heb je aanbod van personeel en gratis vraag uit de markt. De vraag is er en het aanbod ook, dus ik vroeg om concrete voorbeelden. Ik zoek nu een administratief medewerker in Velp, waarop ik aangaf een perfecte kandidaat te kennen in Heelsum. Dat is een kwartier woonwerkverkeer en dat is prima te doen, zei ik. Sorry maar Heelsum valt onder een andere regio en dat telt niet voor mijn target. Ik moet mensen uit mijn regio plaatsen in mijn regio. Hij vertelde over een werkgever die hij had gevonden in Oosterbeek die hij niet mocht helpen met werkzoekenden uit Arnhem omdat het niet zou tellen voor de target. Oosterbeek valt onder de Ede Food-Valley en niet onder Arnhem. Volstrekt bizar en frustrerend voor werkgevers die dit niet kunnen begrijpen en frustrerend voor werkzoekenden die kansen worden ontnomen.

Al zouden de consulenten van werkgeverservicepunten een account op het verder waardeloze werk.nl kunnen krijgen dan zou dat al helpen. Ik kan daar meer mensen vinden dan het UWV in hun interne systemen. Dan kunnen ze daar in elk geval zoeken. Nu hebben ze geen enkel systeem dat werkt. Als werkgever moet u dan ook niet naar het UWV of een WSP gaan, dat doet u ook niet gezien de groei van de uitzendsector. U betaald graag 2000 tot 7000 euro voor een kandidaat die voor u gevonden wordt. Het is volstrekt bizar dat het UWV aan werkgevers nog werkgeverpremies vraagt. Ze kunnen niks en doen niks. Maar u betaald!

Hoe haalt mijn kennis überhaupt zijn target? Gelukkig tellen proefplaatsingen ook als match. Het disfunctioneren van het UWV wordt hier echt matchfixing. Namelijk het afpakken van geslaagde matches op de arbeidsmarkt. Mensen moeten per omgaande melden indien ze een baan hebben gevonden. Ze melden waar ze gaan werken en wie de contactpersoon is. Onze vrienden van het UWV nemen daarna gerust contact op om de match te fixen en bieden op een normale baan graag een proefplaatsing aan. Mijn conclusie is: medewerkers van het UWV halen soms  hun target middels matchfixing wegens het volstrekt ontbreken van instrumenten om überhaupt een match te maken. Daarnaast wordt gemeenschapsgeld verkwanseld omdat men bij het UWV regionaal en niet regionaal grensoverschrijdend mag plaatsen. Nederland is verdeeld in 35 autonome arbeidsmarktregio’s met grenzen die werkgevers niet kennen. Er is sprake van waardeloze dienstverlening aan werkgevers die niet het aanbod krijgen waar ze recht op hebben. Ik pleit niet voor directe opheffing van het UWV. Laat Tof Thissen en Bruno Bruins (zodra Rutte 3 valt) nog twee jaar ervaren wat het UWV voor hun zou kunnen beteken in hun zoektocht naar betaald werk. Deze mensen hebben, terwijl ze willens en wetens weten hoe het wel kon, meegewerkt aan de afbreuk van Nederland.

Auteur: AdjeW

UWV-er 2.0, zonder menselijke maat geen resultaat.

Eén gedachte over “Matchfixing door het UWV”

 1. dat ik in 201 1 bij uwv kwam voor maandelijks contact was er een idee ontstaan om voor wensen in de voedings waren wat te gaan doen. ben naar een meating naar heerhugowaard geweest en kwam daar voor in aanmerking.
  omdat ik langdurig werkeloos was. bedoeling was weer naar school voor wmo2 en werken in voedingswaren.
  had tekennen gegeven datik in augustus week op huwelijks reis was, werd ik opgeroepen voor die week;
  en zouden me telefonisch kontakt houden.
  nadat ik meerderekeren maar gebeld had bleek er iets fout te zijn gegaan,en hety zou goed komen
  in september zou de school beginnen hoorde ik niks.
  ik bellen met uwv en sprak ze daar over aan, bleek er van de werkgevers niet genoeg animote zijn voor vakatureas.
  worden dus hoop mensen o[geroepen en gek gemaakt, maar niet eerst zelf als instantie eerst goed de boel controleren of iets haal baar is, en 2 heren van uwv iets, en denk dat ze daar heel veel tijd in gestoken hebben gewoon wat geld over balk gegooid hebben.
  en een hoop mensen gefrustreerd hebben door niet eerst te kijken of iets haal baar is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *