“10 op de schaal van Richter”

Begin deze week leek het allemaal zo mooi. De Stichting Waardevermindering Aardbeving Groningen (WAG) won in hoger beroep van de NAM. Op Social Media werd een feestje gevierd, de bestuurders van de WAG hebben er thuis een glaasje champagne op gedronken. Ondergetekende werd weggezet als een azijnzeiker, met name omdat ik aangaf dat het een Pyrrhusoverwinning betrof. Tot mijn spijt lijk ik inmiddels gelijk te krijgen. Een rechtszaak winnen is nou eenmaal geen garantie dat je uiteindelijk ook gecompenseerd wordt voor de schade. En dat is precies wat er nu gaat gebeuren. 

Vanochtend verscheen het volgende bericht op Teletekst. Een bericht met verstrekkende gevolgen.

Vanuit een vooropgezet plan is de Royal Dutch Shell plc (Public Limited Company, de Britse variant op een N.V.) erin geslaagd om zich te drukken voor iedere aansprakelijkheid  voortvloeiend uit het handelen van haar dochtermaatschappij de NAM. Voor de achtergronden verwijs ik u gaarne naar de reguliere dodebomenmedia, die het uitstekend weten uit te leggen. Binnenkort kan er wel een nieuw item worden toegevoegd op de Wikipedia-pagina van RDS plc onder het bij lange na niet complete kopje schandalen. De Groningers kunnen namelijk fluiten naar hun centen. De NAM moet de centen ophoesten die noodzakelijk zijn om de schade ten gevolge van de aardbevingen te compenseren. De NAM zal echter vanaf vandaag door het leven gaan als een sterfhuisconstructie. Het zal mij namelijk niet verbazen dat alle winstgevende activiteiten, waaronder de gaswinning, binnenkort overgeheveld worden naar een nieuwe Besloten Vennootschap. Uiteraard worden de vorderingen niet meegenomen. Wat rest is de liquidatie van de NAM, waarbij de schuldeisers met o.a. de WAG mogen vechten om de kruimels. Al met al een ultiem voorbeeld van neokolonialisme in het neoliberale Bilderbergkapitalisme. De Groningers kunnen de Limburgers de hand schudden, ook zij weten tot op de dag van vandaag dat niemand aansprakelijk is voor de schade die de mijnbouw aan deze eveneens in de periferie gelegen mooie provincie heeft toegebracht.

Ondertussen verschijnen in diverse media berichten dat de soep niet zo heet gegeten wordt dan ie wordt opgediend. Het downsizen van de edele beroepsgroep communicatiedeskundigen is begonnen. Liesbeth van Tongeren en de PvdA gaan kamervragen stellen onder de noemer “voor de zoveelste keer met een kluitje in het riet gestuurd worden”. Wiebes werkt ondertussen stug door aan het schadeprotocol dat inmiddels compleet overbodig is. En zo her en der beginnen mensen toch het licht te zien. Nadat ondergetekende op dit blog al een masterplan Groningen presenteerde meldt zich nu ook Wouter van Dieren, wetenschappelijk directeur van ecologisch forum Springtij en initiatiefnemer van de Commissie Meijer, om te pleiten voor een totaal aanpak. Uiteraard staat het de heer van Dieren vrij om contact op te nemen. Het is immers tijd voor actie! Iedereen kan overigens bijdragen aan deze actie “10 op de schaal van Richter”, zie onderstaande actiepunten.

 

Actiepunten “10 op de schaal van Richter”

Koningsdag
Het heeft koning Willem de Overbodige en zijn gevolg behaagt om dit jaar op koningsdag te verschijnen in Groningen. De koninklijke familie is echter één van de grootaandeelhouders van Royal Dutch Shell plc. Gezien de huidige ontwikkelingen lijkt het me dan ook zeer ongepast om koningsdag nog te vieren in Groningen. Mocht dit ongewenste feestje toch doorgang vinden, zou ik het publiek op willen roepen om massaal niet op te komen dagen.

Boycot Shell
De laatste grote actie waar het volk liet zien uiteindelijk de macht te hebben betrof toevalligerwijze voor de goedgelovigen onder ons ook een actie tegen de Shell. Waar het destijds het afzinken van een overbodig geworden boorplatform betrof, bekend onder de naam Brent Spar, gaat het nu om Groningen. Vanaf heden is het dan ook onwenselijk om nog gesignaleerd te worden bij een tankstation dat ontsierd wordt door die rare gele schelp met de naam Shell in bloedrode letters. Mocht u toch gesignaleerd worden op deze locatie non grata rest u slechts afkeurend getoeter van passerende automobilisten vergezeld van een opgestoken middelvinger.

Predicaat Royal
De Groninger acteur Marcel Hensema is inmiddels via Facebook een actie begonnen om het predicaat koninklijk te ontnemen aan RDS plc. Een uitermate sympathieke actie die we uiteraard ondersteunen.

Boycot Gemeenteraadsverkiezingen
Met name de groningers zou ik willen oproepen massaal de Gemeenteraadsverkiezingen te mijden. De afgelopen jaren hebben onze bestuurders namelijk wel bewezen graag te vergaderen zonder tot oplossingen te komen. Mocht u uw stem niet verloren willen laten gaan, overweeg dan om blanco te stemmen.

Parlementair onderzoek
Hoewel ik tegen dit soort onderzoeken ben, lijkt het me dat we nu niet om een diepgravend onderzoek heen kunnen. Voorwaarde is wel dat echt onafhankelijke lieden, bij voorkeur Groningers, in de commissie zitting nemen. Een tweede voorwaarde is dat de resultaten van het onderzoek ook daadwerkelijk omgezet worden in juridische consequenties voor eventuele betrokkenen.

De Nederlandse Leeuw
De organisatoren van de Nederlandse Leeuw zou ik willen oproepen om hun volgende bijeenkomst te organiseren met als thema “Integriteit in het publiek domein”.

Regie in eigen hand
De laatste actie is dat we nu echt werk gaan maken van het voorgestelde Masterplan Groningen. Mensen die daar aan mee willen werken kunnen zich melden via info@batavirus.nl. Iedere andere vorm van overleg heeft geen nut meer, we worden toch genaaid in het pak.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *