Briefje aan Wierd Duk

 

Beste Wierd,

De afgelopen jaren heb ik met veel belangstelling je dwarse geluid, lees anti-policor, gevolgd. Hoewel ik het lang niet altijd met je eens ben, heb ik de meeste van je artikelen gelezen. Vervolgens ben ik je op Twitter gaan volgen. Het voordeel van Twitter is dat het me de mogelijkheid biedt om af en toe wat tegengas te geven, inhoudelijk natuurlijk. Uiteraard binnen de fatsoensnormen, ik heb zelf ook een hekel aan tweeps die schofferen. Gisteravond bemerkte ik tot mijn verbazing dat je me hebt geblockt op Twitter. De reden schijnt te zijn dat ik een twitteraccount volgde die jou niet aanstaat. Het gaat hier om het account @dukquotes. Een uitermate slecht account dat mijn aandacht trok en waar ik eigenlijk een column over wilde schrijven. Zeker nadat ik ontdekte dat inmiddels ook Rena Netjes met een @NetjesQuotes werd vereerd. Centrale vraag in mijn column was geweest of dit nu een slecht uitgevoerde parodie is of dat er daadwerkelijk iemand met een verborgen agenda aan het framen is. Maar jouw block heeft me doen besluiten om de column te vervangen door dit briefje.

Ik maak me namelijk zorgen om je. Het Nederlandse medialandschap heeft behoefte aan dwarse denkers die hun anti-policor geluid ventileren. En dat deed jij de afgelopen jaren zoals eerder gememoreerd uitstekend. Maar het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. In mijn optiek, dat snap je natuurlijk al, heb jij geen sterke benen. Integendeel, je begint je steeds meer te ontpoppen als de Messias van de rechtse grachtengordel met de bijbehorende rubberen ruggengraat en arrogantie. De vraag is alleen of jij dit bewust doet of dat de media en de publieke opinie je in het rechtse grachtengordel korset duwen. Ik vrees overigens het laatste. Ik zie je namelijk worstelen. Wierd Duk is een merk geworden. Een merk dat zoekende is naar zijn branding. En daar schuilt precies jouw probleem. Mijn advies is dan ook om aan je branding te gaan werken in plaats van allerlei nutteloze oorlogen uit te vechten met idioten die bijvoorbeeld een account als  @dukquotes exploiteren. Uiteraard moet je dan wel een spiegel aanschaffen en daar eens met een relativerende blik inkijken.

Schrik niet te erg als je de eerste keer voor de spiegel staat. Het is namelijk nog niet te laat. Met jouw levenservaring en jouw opleidingsniveau moet het mogelijk zijn om tot de kern terug te keren. De kern is in mijn optiek een onafhankelijk journalist die open minded onderzoek en verslag doet op basis van kennis en onderzoeksresultaten. Onderzoek waarvan uiteraard de conclusies niet bij voorbaat vaststaan. Je zult ontdekken dat je dan niet meer automatisch de spreekbuis bent van de rechtse grachtengordel. Neem je lezers ook mee in je onderzoek en laat ze zelf conclusies trekken. Trap dus niet in de valkuil die Leo Lucassen tot zijn handelsmerk heeft gemaakt. Leo weet zijn cijfers namelijk altijd zo te rangschikken dat het resultaat past binnen zijn eigen verwachtingspatroon. Het gevolg is dat het resultaat dan aan de persoon gekoppeld wordt, die vervolgens afgemaakt wordt omdat een deel van de lezers de onafhankelijkheid en objectiviteit mist.

Uiteraard snap ik dat je ook een eigen mening hebt, maar als onafhankelijk onderzoeksjournalist is het beter die even aan de kant te zetten. Je eigen mening zie ik wel terug in opiniestukken. Hoewel, ik betwijfel of de rol van opiniemaker jou op het lijf geschreven is. Een opiniemaker dient namelijk te beschikken over een olifantshuid en de nodige zelfspot. En dat zijn nou net twee dingen die ik bij jou mis. Nee, sinds je zelf denkt dat je opiniemaker bent, is het met de branding van het merk Wierd Duk goed fout gegaan.

Ik hoop dat je de handschoen oppakt Wierd. Ik zie er naar uit de oude Wierd, de echte onderzoeksjournalist die zich niet in een hokje laat douwen, terug te zien. Wordt weer de nuchtere Brabander (Hooge Zwaluwe vangen veel wind, of was het nou bomen?), de jongen van het klootjesvolk. Verlaat dit doodlopend spoor dat niet bij je past en dat ook de nodige onrust met zich meebrengt. En als je me dan ontblockt zal ik je misschien weer gaan volgen op Twitter. Misschien, omdat ik wel van mening ben dat je in je gedrag een stap te ver bent gegaan. Niemand bepaalt namelijk welk account ik volg, ook jij niet. Je kunt het ook te hoog in ‘het bolletje boven het maaiveld uit’ hebben.

Met vriendelijke groet,

Watapatja

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.