Dreiging en bedreiging bonanza

Het was een vruchtbare dag gisteren voor de #twophef. Niet alleen kwam Geert Wilders met een opvallend onnozel haatzaaiende tweet in een toch al niet misselijk twoeuvre, ook dreigde een jonge man van de D66-Jugend uit Drachten (ja, de D66-Jugend uit Drachten!) Geert een kogel door zijn hoofd te schieten. En als klap op de vuurpijl was daar dan ‘s middags de wel heel bijzondere nazistische dreigbrief die bij een tiental moskeeën in de regio Rotterdam-Den Haag in de bus vielen.

Tijd voor een korte analyse.

IMG_1286

‘Islamic immigration is raping our civilization one girl at a time… What is YOUR daughter worth?’. Dat is wat de man die op basis van de peilingen denkt de toekomstige premier van Nederland te worden onder zijn kopje koffie ‘s morgens de wereld in stuurt. Het is al een tijdje duidelijk dat Geert in zijn eigen waanwereld leeft maar overdrijven is natuurlijk ook een vak. Lekker om de dag mee te beginnen denk ik dan. We hebben nog een jaar voor de verkiezingen. Ik schat in dat over een maandje of zes, Geert in een filmpje eigenhandig Filemon Wesslink met een zweep afranselt en in staccato Limburgs declameert: IS DIT- WAT U WILT – VOOR UW – HOMOSEKSUELE KROOST! NEE? STEM PVV!

Gelukkig hebben we in Drachten een jeugdafdeling van D66. Een van de leden is Mahir Mohamed die gelukkig in zijn eigen woorden Wilders tot de orde roept:

IMG_1287

Zou het D66 nuance gereutel in een Fries accent Mahir teveel zijn geworden? Of legt deze afdeling van de Jonge Democraten tijdens het drillen van nieuwe leden teveel de focus op transparantie? Een ding weet ik wel. Mahir lijkt me een uitstekende kandidaat om volgend jaar bij Matthijs van Nieuwkerk in het DWDD-item ‘de 25e elfstedentocht die niet heeft plaatsgevonden’ de boel op te komen leuken.

Verreweg het meest interessant was de bizarre dreigbrief die een tiental moskeeën in de regio Rotterdam- Den Haag ontvingen:

dreigbrief 3

Het is natuurlijk buitengewoon treurig dat we inmiddels in Nederland zover zijn dat moskeeën dit soort dreigbrieven ontvangen. Ook gaat er geen week voorbij of er ligt wel een varkenskop of een varken bij een moskee. En als u de onnozele tweet van Geert Wilders nog even in u op neemt, dan is het volstrekt duidelijk dat de toekomstige premier van ons land (LOL) aan dit klimaat bijdraagt. De politie dient hier keihard tegen op te treden. Omdat wij van Batavirus echter wat twijfels hebben over de opsporingskwaliteiten van de Nederlandse politie – los van het vaak moedige werk dat zij verricht tegen een veel te laag salaris – doet ondergetekende een poging om hen te helpen in deze zaak.

Waarmee wordt er in deze dreigbrief gedreigd? Hoog bezoek van varkens. Dat is niet nieuw. Altijd weer die varkens! Wat opvalt is dat er dus niet met geweld wordt gedreigd. Varkens of varkensmutsjes zijn natuurlijk vreselijk en onmenselijk maar er dreigt geen geweld. Ondanks dat er de laatste tijd geregeld varkens of varkenskoppen bij moskeeën worden neergelegd hoor je eigenlijk nooit dat de daders gepakt worden. Dat vind ik vreemd. De plekken waar je een heel varken kunt halen lijken mij beperkt tot varkensboeren en slachthuizen. Me dunkt ook dat de dappere verzetstrijders die dit doen de intelligentie ontberen om geen sporen achter te laten. Wanneer wordt er nu eens iemand opgepakt?

Dan de dreigbrief zelf. Het is een gekopieerde deels geschreven brief waarvan de grafische kwaliteiten niet van het niveau Leo Lucassen zijn. Dat is al één verdachte die we uit kunnen sluiten hoewel Leo de laatste tijd wel aan het radicaliseren is geslagen en hij vreemd genoeg niet met een godwin reageerde op deze ophef gisteren. Hhmm? In het midden staat een grote Duitse adelaar met swastika. Er zitten blijkbaar serieuze neonazi’s achter deze dreigbrief. Met het oog hierop klinkt de aanhef enigszins vreemd: ‘Aan alle Islamitische GeBedshuizen’. Geen gescheld of denigrerende typeringen maar een toch wat plechtige term “GeBedshuizen” met een rare hoofdletter B erin.

Dan de aankondiging van ‘Hoog bezoek, varkens’. Deze neonazi’s dreigen dus niet met geweld maar met varkens. Aangezien ‘varkensaanvallen’ al regelmatig plaatsvinden bij moskeeën kunnen we concluderen dat we niet met de meest heftige neonazi’s te maken hebben hier. Dan staat er onder het hakenkruis: ‘Anti islam, islam is valse en duivelse religie’. Het woord ‘een’ is voor ‘valse’ weggelaten. Dat lijkt een opzettelijke fout of een fout van iemand die de Nederlandse taal niet goed machtig is, wat enigszins conflicteert met het plechtige niet gebruikelijke woord ‘gebedshuizen’. Helemaal opvallend is dat de opsteller van de dreigbrief vanuit een religieus motief lijkt te handelen. Waarom anders de islam als ‘vals’ of zelfs ‘duivels’ typeren? Nazi’s zijn over het algemeen niet van die religieuze types en ook het ontbreken van racistisch taalgebruik valt op. Op basis van dit alles kunnen we toch wel concluderen dat we hier niet met serieuze gewelddadige neonazi’s te maken hebben. Met wie dan wel? Aan het handschrift op de envelop te zien – hoewel ondergetekende geen handschrift expert is – met een vrouw.

Kortom deze ‘dreigbrief’ is zo vreemd dat er eigenlijk van alles achter kan zitten. Een domme grap, een PVV-er, een wel heel gestoorde maar niet echt gevaarlijke gristen, of zelfs een moslim of anti-racisme activist. Zo gek is onze media samenleving namelijk geworden Ik zou het niet al te serieus nemen maar in onze hysterische #ophef cultuur doen we dat natuurlijk wel. Achmed Marcouch, zelf een oud politieman (!), wakkert de #ophef even goed aan:

IMG_1288

Iemand als Bas Taart stelt natuurlijk de vraag dat jouw wist wie zou komen:

IMG_1289

Ja Bas, dat zie je goed! Tot nu toe, op basis van de nu beschikbare informatie, is het verzet nog steeds geweldloos in dit geval hoor!

Bij de gelovigen van de moskeeën die de dreigbrief ontvangen hebben zijn de sirenes inmiddels aan het loeien: ‘Moskeegangers bang om naar vrijdagmiddag gebed te gaan‘, kopt het Algemeen Dagblad. Nu kan je veel van moslims zeggen maar mij komen ze als groep nooit erg bang aangelegd over. Moskeebestuurder Abdelhamid Taheri is wel wat gewend maar deze dreiging is zo massaal (10 malle dreig stencils verstuurd via de post) dat dit niet van één persoon kan komen. Scherp. En natuurlijk komt hij met: ‘Als een kerk of synagoge slachtoffer is van bedreigingen is het land te klein. Maar omdat dit gaat om moslims, gaat men snel over tot de orde van de dag’. Hij heeft ook nog geen afkeurend geluid uit de politiek gehoord. Mijnheer Taheri heeft dus geen twitter en leest geen AD.

Maar goed dit zijn inmiddels allemaal ouwe koeien. Even kijken wat de ophef vandaag is. Heeft Geert al wat getwitterd? Ow, Leo Lucassen heeft gisteren wel een mooie historische vergelijking getweet maar ik blijk geblocked.

IMG_1290

Jammer. Ik zal zijn intelligente godwins en prachtige grafieken missen…..


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Dreiging en bedreiging bonanza”

  1. Dit gaat de goede kant op ga zo door .Wanneer komt het in hun hoofd at ze hier niet welkom zijn voor hun gedrag van Vrouwen verkrachtingen , kinderbruiden , stelen enz enz dit loopt de spuigaten uit want deze mensen worden op allerlei gebieden voorgetrokken en onze burgers verliezen hun huizen ,werk en uitkering ,moeten in de rij gaan staan voor eten en kleding , moeten op straat slapen terwijl dezekamelen lekker warm zitten en eten krijgen alles graties en nog gaan mekkeren wat alles niet goed is . Is dat nou de dankbaarheid die ze tonen ? Terwijl wij [eigen burhers ]alles maar dan ook alles verliezen ?
    Y.M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.