Briefje van Omejan aan: Nadia Ezzeroili

Nadia Ezzeroili

Lieve Nadia,

Gisteren hield ik een poll op twitter met de vraag aan wie mijn wekelijkse briefje van Omejan gericht moest worden: aan jou of aan mijn stahlhelm? De stemmen (6 maar liefst) staakten op 50% van de stemmen voor allebei. Nu schrijf ik graag over mijn stahlhelm want

stahlhelm

en bovendien ben ik van mening dat de stramme roede weer openlijk in het centrum van de westerse beeldtaal en cultuur dient terug te keren, maar op het gevaar af al te narcistisch over te komen – en ik ben er één, maar jij gelukkig ook volgens mij – kies ik toch voor jou. Arme meid.

Vrijwel iedereen heeft al een plasje over jou en jouw hartenkreet van afgelopen zaterdag gedaan. En je bent van Marokkaanse afkomst, dus dan hoef je geen trendwatcher te zijn om te voorspellen dat Bart Schut ook een stukje aan je gaat wijden over dat hij ook in Marokko heeft gewoond en het allemaal veel beter weet dan iedereen. En dan ook nog Omejan? Valt er nog wat over te zeggen eigenlijk? En, wat doet het er toe? Je zult dit waarschijnlijk toch niet lezen. Ik ken je persoonlijk alleen van het feit dat je mij blockte op twitter na één kritische opmerking zo’n anderhalf jaar geleden.

Met het oog op het laatste vind ik het niet verrassend dat je, zoals je in het stuk aangeeft, zelf lacht om de pathetische gedachte die ten grondslag ligt aan jouw stuk. Want zeg nu zelf, een beetje over de top was het wel. Dat gejeremieer over de plek van jouw laatste rustplaats waar distels op groeien. Meid, je komt godverdomme net kijken! Welke vrouw van begin dertig  is daar in allah’s naam mee bezig? Jouw loyaliteit aan Nederland? Who the fuck cares buiten Geert Wilders en de media! Je harnast (mooi woord hè?) jezelf tegen het land waar je geboren bent en woont, door weer Marokkaanse te worden? Kom op zeg. Ik vraag me af in hoeverre jouw witte baas Kustaw Bessems over jouw schouders aanwijzingen heeft staan te geven, om jouw stuk die zo heerlijk in ons tijdsgewricht passende, overdreven lading meta-identiteitscrisis mee te geven, opdat zijn krantenbijlage weer eens lekker verkoopt. Kustaw lijkt me een slimme jongen namelijk.

Rembrandt_lucretia

Nu wil ik jouw bedoelingen en authenticiteit niet volledig in twijfel trekken, Nadia. Ik geloof zeker dat jij het als Nederlandse van Marokkaanse afkomst moeilijker hebt gehad dan jouw meeste leeftijdsgenoten. Desondanks heb je het goed voor elkaar gekregen met een ‘droombaan bij een “kwaliteitskrant”‘ (is dat zoiets als een droomkeuken met kookeiland?) en je nam afscheid van de islam. Nou daar kan geen droomkeuken tegen op, denk ik dan! Het leven lachte je anderhalf jaar geleden toe, maar toch kreeg Nederland je eronder en wel hierom:

De stand van zaken anderhalf jaar later: een vrolijke groepsfoto van zwarte Oranjespelers is op social media besmeurd met racistische drek, er gaat geen maand voorbij of moskee-bezoekers wassen het varkensbloed van hun stoep, politici storten zich als hyena’s op de afkomst van Kamervoorzitter Khadija Arib. Vluchtelingen, immigranten worden gezien als een Trojaans paard. Een bloemetjesblousejournalist grijpt een familiedrama aan in de hoop eindelijk de onbetrouwbare Marokkanensmoel van Ahmed Aboutaleb te ontmaskeren. En als het aan de minister-president ligt, vecht Mohammed van 18 jaar zich een vijandige werkomgeving in die hem niet moet.

Dat dit jouw Nederland is, spijt me zeer, maar het mijne is het niet, Nadia. Deze opsomming is één van de vele ‘Nederlanden’ uit de media. Een ander bizar Nederland uit de media is dat waarin iedere dag een aanrandings- of geweldsincident in een AZC wordt gemeld. Als de website Joop.nl mijn Nederland was, zou ik uit schuld en schaamte zelfmoord plegen en me laten begraven in Noord-Korea, smachtende dat er daar ook duizenden dramatische distels op het – naar we toch mogen hopen – massagraf wortel zouden schieten. Volgens mij heb je gewoon een beetje last van beroepsdeviatie, Nadia. Hoewel ik me als hobby de laatste tijd ook veel met de media bezig houd, is mijn Nederland als witte man in een voornamelijk allochtone wijk in Amsterdam best oké hoor. Natuurlijk spelen de problemen uit de media hier ook wel, maar met de Pakistaanse sigarettenboer maak ik als racist en islamofoob desondanks al jaren dezelfde flauwe grappen.

Jouw gedroomde Nederland of ‘de Hollandse droom’ (hou toch op met die dramatische Amerikaanse poep ook al komt al dat identiteitsgereutel daar ook vandaan) zoals je het noemt, bestaat inderdaad niet. Dat je die droom schijnt af te leiden uit het ‘oranjegevoel’ tijdens de voetbal zegt, hoe lief en naïef ook, eigenlijk al genoeg, toch? Desondanks vind ik jouw – ik ga er vanuit – oprechte gevoel dat jij jezelf als succesvolle Nederlandse van Marokkaanse afkomst niet geaccepteerd voelt in dit land – ook al is het abusievelijk gebaseerd op de hyperrealiteit van de media – toch ernstig. Maar ik raad je in alle goedheid aan dat beeld dat jij vanuit jouw werk in de media van Nederland hebt, niet op jouw persoonlijke omgeving te projecteren en vice versa.

Je behoort namelijk tot de (hipster) media-elite, die nog steeds gedomineerd wordt door witte mensen. Je voelt je daar niet thuis? Ja, dank je de koekoek. 99% van de Nederlandse bevolking, ongeacht afkomst of kleur, zou zich daar niet thuis voelen bij die – uitzonderingen daargelaten – betweterige,  zelfkritiekloze en arrogante club eigenheimers. En bovendien lijkt het mij onder andere de obsessie van deze club met een flapdrol als Geert Wilders, en daarmee de Marokkanen, die jou in dat wereldje heeft doen terechtkomen. Nu dat wereldje voornamelijk uit eikels blijkt te bestaan, lijkt het mij niet eerlijk om ‘Nederland’ daar de schuld van te geven. Je zegt dat jij jezelf ook niet meer thuis voelt in het schier oneindige witte hipster uitgaansleven van Amsterdam. Nou dan kunnen we elkaar de hand schudden! Dat lijkt mij gewoon heel gezond maar ook wat dat betreft moet je jezelf of Nederland niets kwalijk nemen. Leef je gewoon lekker uit in het simpele boerenlullen uitgaansleven. Daar is het inderdaad veel gezelliger. Witte hipsters… ach laat maar.

Gelukkig ben je mooi en kun je mooi schrijven. Dat laatste stond volgens mij niet geheel toevallig in ieder zowel positief als negatief stuk dat over jou geschreven werd. Doet die positieve aandacht je nog wat, Nadia? Want ook dat is Nederland hoor. Als je ergens goed in bent en je doet je best, dan kom je er echt wel. Zeker als vrouw, iets dat mij in Marokko een stuk moeilijker lijkt. Om je net dat zetje te geven, zodat je dat heerlijke warme oranjegevoel weer te pakken krijgt, nemen we je op in de orde der Batavirologen. En wel van de 4e orde in de 6e graad. Dat is een plekje voor Sywert van Lienden, omdat je hem op de voor jou bekende charmante en warme wijze van repliek diende op twitter toen hij kritiek had op jouw stuk. Met jouw charme en warmte zal de dialoog over Nederland een stuk verder komen. O wacht… Je hebt al je tweets weggehaald. Waarom? Nadia? Nadia?


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Eén gedachte over “Briefje van Omejan aan: Nadia Ezzeroili”

  1. Mooi stuk. Maar Sywert vind ik ook irritant, dus dat neem ik Nadia niet kwalijk. Humorloze vervelende pedante fop-intellectueel, maar dat is mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.