Batavirus out of the box: Help een vluchteling aan een huis

Vandaag zagen we tot onze verbazing een oproep voorbijkomen om mee te doen aan een wedstrijd. Nou zijn wij nooit te beroerd om de handschoen op te pakken, zoals onze vaste lezers en volgers inmiddels wel weten. Maar dit ging ons te ver. Lees mee en huiver.

Het COA verzoekt ons en u om dus oplossingen te bedenken voor de huisvesting van gelukszoekers, die de meeste Nederlanders nou juist niet in hun backyard willen. Alle ingezonden voorstellen worden beoordeeld door o.a. Floris Alkemade (rijksbouwmeester), Shyam Khandekar (stedenbouwkundige), Carolien Schippers (manager huisvesting COA) en Adri Duivesteijn (o.a. voormalig directeur Nederlands Architectuur Instituut). Niet de minsten zou je zeggen als het aankomt op kennis van huisvesting. Het project wordt 18 januari aanstaande afgeschoten en heeft de welluidende naam A Home away from Home.

Wij van Batavirus willen graag een bijdrage leveren aan het nijpende probleem van goede huisvesting voor asielzoekers, vluchtelingen en gelukszoekers. Onze oplossing zorgt er tevens voor dat ze niet alleen een A Home away from Home hebben, maar kunnen beschikken over een A Home away back to Home. Tevens zorgt het voor een nieuwe impuls aan werkgelegenheid in Nederland. Ons voorstel is om alle caravans en campers die ouder zijn dan 10 jaren kosteloos te vervangen door een nieuw exemplaar. Uiteraard zal hierdoor de veiligheid op de weg, immers moderne campers, en het aanzien van menig kampeerterrein toenemen. De nieuwe exemplaren worden gebouwd door sociale werkplaatsen, zodat ons kabinet invulling kan geven aan het Sociaal Akkoord en die 125.000 banen voor arbeidsgehandicapten en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt per ommegaande kan invullen.

De asielzoekers krijgen de oude exemplaren en een one way ticket back to Home. Indien er nog een auto gewenst is die de sleurhut moet voorttrekken, geen probleem. Iedere auto in Nederland ouder dan 10 jaren die vanaf heden de APK niet doorstaat wordt tegen kleine bijbetaling vervangen door een nieuw exemplaar. Het oude exemplaar wordt gekoppeld, bij voorkeur aan de voorzijde, van een sleurhut, zodat de karavaan richting Afrika en het Verre Oosten een aanvang kan nemen. Angela Merkel heeft haar medewerking inmiddels toegezegd. In Duitsland zal der Polizei deze mensen niet hinderen en zelfs de weg wijzen, zelfs desgewenst begeleiden in de goede richting. Uiteraard verwachten we van de overige landen ook geen bezwaren.

Financiering van een en ander is overigens geen probleem. We gebruiken hiervoor het budget van het COA, dat kunnen we immers zo langzamerhand toch wel opheffen of in ieder geval minimaliseren. Angela Merkel zal vanuit een soortgelijk budget trouwens in Duitsland de doorreizigers van de karavaan Home away back to Home voorzien van gratis brandstof.

Wat rest is de wedstrijd. Die hebben we gewonnen met dit voorstel dat uiteraard op brede steun kan rekenen. Wat we nog wel missen is een duidelijk herkenbaar logo voor Home away back to Home. Het beste logo zullen wij onder voorbehoud van definitieve start van dit project belonen met een fles Dikke Citroen van de Weduwe Joustra.

Nuance: deze column is geschreven om de absurditeit van deze wedstrijd van het COA aan te geven, het recht op bed, bad en brood is eerder ter sprake gekomen.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

3 gedachten over “Batavirus out of the box: Help een vluchteling aan een huis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.