Voetveeg: Betonschaarmarekkanen

Het gepingpong wel of niet de Marokkanen wel of niet de islam is al weer in volle gang. Naar aanleiding van de walgelijke mishandeling met een betonschaar van een hand in hand lopend homostel in Arnhem is de BN-er solidariteitsactie reeds gestart met een oproep aan mannen om hand in hand een foto te plaatsen op facebook of op twitter. Ook het onderzoek waaruit toch echt blijkt dat vooral blanke autochtone mannen verantwoordelijk zijn voor geweld tegen homo’s vliegt alweer door de sociale medias.

Natuurlijk wil ik niet generaliseren (stel je voor zeg!) maar hoe komt het dan toch dat de ergste incidenten wat geweld tegen homo’s betreft die het nieuws halen dan bijna altijd hetzelfde type dader kent: type Marokkaantje, allochtone straatjongeren die geheel toevallig om de drie woorden het woord ‘kankerhomo’ gebruiken. Ja dat komt door de racistische rancuneus rechtse media die alleen deze incidenten vermelden en uitvergroten, hoor ik u zeggen. Maar waar zijn dan de rancuneus linkse betuttelracistische media die als tegenwicht alleen vreselijk anti-homogeweld van blanke autochtone daders in het nieuws brengen en uitvergroten?

En het is dan zeker ook toevallig dat dit type dader wat betreft overlast, criminaliteit, antisemitisme of radicalisering ook de lijstjes aanvoert? Het anti-islam of anti-moslimkoor zingt inmiddels weer het hoogste lied. Natuurlijk is de islam, waar in de bakermat van de religie van de vermoeidheid Saudi-Arabië op homoseksualiteit nog de doodstraf staat, onderdeel van het probleem maar mijns inziens alleen indirect. De directe oorzaak ligt in de opvoeding van dit soort jongens in de periode van 3 tot 10 jaar. Ik ben geen opvoedingsdeskundige maar met wat ik hierover gelezen heb, is een extreem preutse opvoeding met als basis eergevoel soms gecombineerd met kindermishandeling een recept voor seksuele frustratie dat zich in de latere straatcultuur uit in een bovenmatige bereidheid om geweld te gebruiken. Geweld en eer als pleister op de wonde van seksuele frustratie of een andersoortig minderwaardigheidscomplex is vragen om allerlei maatschappelijke problemen. Met het #ophefje van Johan Derksen vorig jaar over douchen in je onderbroek waar nogal lacherig over werd gedaan, stipte de oude bromsnor dan ook wel degelijk een fundamenteel probleem aan.

En natuurlijk spelen andere sociale oorzaken als groepsgedrag (ja hooligans met veel coke en bier op of zelfs zonder zijn ook eikels!) en maatschappelijke uitsluiting ook een rol maar de kern van het probleem lijkt mij in de opvoeding te liggen. En de ouders van dit type daders, de opvoeders, hebben blijkbaar geen idee. Ik bedoel, ga er maar aanstaan als vader. Je zoon van 14 loopt ‘s nachts met een betonschaar door de stad en slaat met een groepje vrienden een weerloze homoseksuele man zijn voortanden eruit. Met een betonschaar. Zou die vader doorhebben dat er wat mis gegaan is in de opvoeding? Hoe kom je als overheid achter de voordeur om nu eindelijk eens iets aan dit probleem te doen?

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.