De Smaak van Verbraak #20

De Smaak van Verbraak

Deze week weer eens wat anders, deze week neem ik jullie mee naar het Preuvenemint. Een prachtige Maastrichtse traditie die tegenwoordig helaas wel een beetje gekaapt is door de bobo’s maar daar trekken we ons niks van aan.

35 jaar geleden begonnen als een kleinschalig lokaal feestje waar restaurants hun kunsten konden vertonen en de lokale bevolking genoot van het diverse aanbod, nu uitgegroeid tot een ware toeristische attractie. Een attractie met hoogwaardige hapjes en drankjes maar ook een simpel stokje saté of een gebakken visje. Kortom voor elk wat wils!

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

We koken dus vandaag zelf niet, beter ook met deze temperaturen. Leun achterover en kijk alvast naar een impressie van het Preuvenemint uit voorbije jaren.

De naam Preuvenemint is overigens afkomstig van een samenvoeging van de Maastrichtse woorden Preuve (proeve) en evenemint (evenement). Het festijn wordt naast de restaurants en cateraars vooral gerund door vrijwilligers uit het Maastrichtse verenigingsleven die de organisatie verzorgen en de biertenten runnen. Iedere avond zijn er talloze optredens van vooral lokale artiesten en betalen doet u hier niet met de verfoeide Euro maar met Preuvelappen. In de volksmond gewoen lappe. Voor het ontwerp van de zeer artistieke lappe wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd onder studenten grafische vormgeving van de Academie beeldende kunsten Maastricht. Een deel van de opbrengst gaat ook nog ieder jaar naar een goed doel, dat maakt het nog makkelijker om u ongegeneerd vol te proppen!

Duik onder in dit culinair walhalla dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Struyskommite en neem alvast een kijkje in de lijst van deelnemende restaurants en bedrijven.

Zoals Benny Neyman al zong, proef die Bourgondische sfeer.

Dus kom met mij mee naar Maastricht, haal een pak Lappen en dompel u onder in een lange warme zuiderse nacht.

Laat het smikkel en drinkgelag beginnen!

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.