Nederland wordt groen(er)

De kleur groen heeft vele betekenissen. In de Christelijke symboliek staat groen voor hoop. Raar, als je je beseft dat groen de traditionele kleur van de Islam is. In de vlaggen van Arabische landen verwijst het groen naar de Islam. In het dagelijks leven associëren we groen met de natuur, maar ook met jeugdigheid en onervarenheid. In deze column wil ik het niet hebben over groen in combinatie met welke religie dan ook, hoewel het voor de hand zou liggen om te zeggen dat Nederland groener wordt met de import van de Islam. Ook wil ik het niet met u hebben over het oneigenlijk gebruik van de term groene energie in bijvoorbeeld de energiesector die het al jaren presteert om meer ‘groene’ energie te verkopen dan er wordt geproduceerd. Nee, ik wil het met u hebben over de natte droom van Jesse Klaver, what’s in a name, van Groenslinks. Ik weet niet of het toeval is of niet, maar sinds Jesse aan het roer staat van de partij die kleurenblind is gezien hun logo, immers groen in het rood en links in het groen, lijkt Nederland te veranderen in een groene oase.

Een ieder die wel eens uit zijn luie stoel komt om in de buitenlucht te vertoeven is het waarschijnlijk al opgevallen. Nederland koestert zijn natuur en laat het onbeperkt groeien. Onder dit stukje ziet u wat sfeeropnamen die ik heb gegoogled en die overeenkomen met mijn eigen waarnemingen. En u ziet dat het groen welig tiert in bermen van wegen, groenzones in steden en dorpen en zelfs op onze wegen. Het lijkt erop dat Nederland verandert in een groen paradijs waar de natuur onbelemmerd zijn gang mag gaan. Past uiteraard uitstekend in het plaatje dat de wolf bezig is met een terugkeer in ons land. Zou de volgende stap zijn dat we het proefgebied de Oostvaardersplassen gaan uitbreiden van Maastricht tot Den Helder? Of zit er iets anders achter?

De marketing achter het niet maaien beleid is overigens goed opgezet.  Of laat ik het anders zeggen, de gekte heeft totaal toegeslagen. Neem Rijkswaterstaat, zij geven als verklaring dat ze kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering, hoezo bedrjfsvoering als je niet meer maait, waarbij het streven is de biodiversiteit weer te vergroten. Een goede biodiversiteit met veel bijen en vlindertjes is niet alleen van belang voor de leefomgeving, maar heeft ook economische waarde volgens Rijkswaterstaat. Een van hun initiatieven is dan ook de Honey Highway langs de A4. Het UWV gaat nog een stapje verder en organiseert zelfs workshops Bijen op je dak, ik hoop niet dat mijn buren dit gaan overwegen. Ik zal u niet verder vermoeien met alle initiatieven, wat mij echter wel is opgevallen is dat onze ambtenaren ineens over een grote creativiteit beschikken. Het hele beleid wordt samengevat onder de noemer Green Deal infranatuur.

Inmiddels moet ik constateren dat het beleid aardig begint door te slaan en dat terwijl ik een echte natuurliefhebber ben. Het straatbeeld in vele Nederlandse gemeenten ziet er verloederd uit, burgers klagen dan ook veelvuldig bij hun gemeente. Op vele wegen rij ik in een tunnel van groen aan beide zijden die me het uitzicht in bijvoorbeeld bochten en op kruisingen belemmert waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het ergste vind ik echter de toename van zeg maar de verkeerde biodiversiteit. Berenklauw, dat ernstige brandwonden kan veroorzaken bij mensen en huisdieren, groeit welig ondanks de felle strijd van bioloog Alkema. Boeren ondervinden inmiddels steeds meer overlast van speerdistel, varkensgras en akkerdistel in hun graslanden. Maar naast de flora neemt ook de fauna toe. Een ontspannen wandeling in de bossen met of zonder huisdieren leidt tot een volledige tekencheck bij thuiskomst. Het aantal teken dat de ziekte van Lyme voortbrengt neemt ook nog steeds toe. Ook de eikenprocessierups is inmiddels een bekend rupsje geworden terwijl ik in mijn jeugd nog nooit van het beestje had gehoord. En zit u ’s avonds nog even lekker in de tuin op één van de schaarse zomeravonden is een klamboe geen luxe gezien het vele vliegend ongedierte. Het hoogtepunt zagen we enkele weken geleden toen een groep muggen een imitatie weggaf van een zwerm spreeuwen langs de Afsluitdijk, overigens een prachtig gezicht.

Al met al kan ik me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat onze overheid andere redenen heeft dan het vergroten van de biodiversiteit. Het gemeentelijk groenbeheer lag bijvoorbeeld in handen van de Sociale Werkplaatsen en deze zijn wegbezuinigd. Bermbeheer langs wegen, zowel rijk dan provincie, werden via een aanbestedingsprocedure gegund aan de goedkoopste. Ook hier vrees ik dat het groener worden van Nederland niets anders is dan een ordinaire bezuinigingsoperatie dat verpakt is in een prachtig marketingverhaaltje. Ik zie dan wel graag een groen Nederland, maar dit beleid lijkt me ingegeven en ontwikkeld door een paar groentjes en geaccordeerd door de boekhouders van de Tweede Kamer, provincies en gemeenten.

nederland wordt groen 1 nederland wordt groen 2 nederland wordt groen 3 nederland wordt groen 4

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

2 gedachten aan “Nederland wordt groen(er)”

  1. Laat bezuiniging nu ook eens iets goeds opleveren! Het kan mij niet weelderig genoeg, dus vind ik dit een goede ontwikkeling. Onoverzichtelijk? Dan rijdt je maar wat langzamer.
    Laat onverlet dat reuzenberenklauw bestreden moet worden.

  2. Pingback: Tuinleed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.