De Smaak Van Verbraak #16

De Smaak van Verbraak

Buona sera a tutti!

Deze week komt de smaak van Verbraak uit het warme diepe zuiden van Italië.

De afgelopen dagen heb ik rondgereisd door Puglia een rondreis om van te watertanden. Begonnen in Bari, de hoofdstad van Puglia en daarna via het oude havenplaatsje Trani om gisteren in de badplaats Polignano a mare aan te komen.

Tijdens zo’n rondreis ligt mijn focus uiteraard bij de lokale spijzen en drankjes, dus ben ik de markten, havens en typische lokale eetgelegenheden afgestruind voor mijzelf maar ook voor jullie.
Want deze smaak van Verbraak geen recept maar inspiratie, inspiratie uit Puglia om de smaakpapilen te prikkelen!

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

Geniet van de beelden die ik vastgelegd heb onderweg.

We beginnen in Bari waar de orecchiette vandaan komt, de pasta die ik gebruikte in de pastasalade enkele weken geleden. Oudere dames maken deze pasta hier in alle maten gewoon op straat voor de voordeur om ze daarna te laten drogen in grote bakken.

smaakvanverbraak

smaakvanverbraak

smaakvanverbraak

20160613_125508

Bij de haven van Bari stikt het van de visrestaurantjes, ik vond er een die kreeft met pasta serveerde. Je hele handen zitten achteraf wel onder de tomatensaus en kreeft maar dat is het zeker waard.

20160613_202159

Het ontbijt in Bari bestaat uit Veel zoetigheid, met jam gevulde croissants en muffins. Die heb ik overgeslagen maar voor een zoetekauw is het een waar ontbijtfestijn. Ze hadden gelukkig wel nog iets hartigs. Focaccia met cherry tomaatjes en een heerlijke frittata.

20160613_094340

20160613_094347

En dan nu door naar het iets noordelijker gelegen havenplaatsje Trani waar iedereen ochtend en avond de vis nog met kleine ouderwetse vissersbootjes binnen komt.

20160615_184533

20160615_184155

20160615_184341

Dit waren werkelijk enorme zeeslakken en een stukje van mijn vinger, had er graag een meegenomen om te koken maar dit was helaas net voordat wel vertrokken.

20160615_184239

Maar het hoogtepunt van Trani was een simpele pizza op een oud pleintje naast een van de oudste synagoges van Italië.

20160615_122719

20160615_205833

Een hele dunne pizza met gegrilde aubergine en dat voor €4,50 terwijl de eigenaar gewoon uit de kelder een tafeltje haalt en dat op het plein zet. Precariorechten kennen ze hier nog niet. De ambiance was werkelijk onbetaalbaar.

De dag ervoor had ik nog een andere ontdekking gedaan, na het eten kwam de eigenaresse met een zelf gebrouwen drankje. Rode wijn gemixt met citroen en kersenlikeur, fris zoet en heel licht.

20160614_205848

Gisteren vertrokken uit Trani en aangekomen in het tot nu toe eerste echte toeristische plaatsje, de badplaats Polignano a mare. Maar ook hier waren weer typische regionale specialiteiten te vinden. Zo at ik gisteravond in een Osteria gerookte ricotta, een soufflé van courgette, octopus gemarineerd in sinaasappel, cichorei een soort extra bittere andijvie met bonenpuree en gepaneerde bakkeljauw met balsamico.

20160616_200214

20160616_200535

20160616_201142

20160616_201728

20160616_203221

Helaas ontbreken de laatste dagen hier aan zee en in Lecce nog maar dat zal ik volgende week toevoegen.

Zo en nu is het tijd om naar het strand te gaan want zoveel dagen rondreizen zonder stil te zitten is erg leuk maar ook best vermoeiend.

Een fijn weekend alvast allen, a la proxima.

Plop!

20160613_131700

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Eén gedachte over “De Smaak Van Verbraak #16”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *